Библиотеката на Целс

Библиотеката на Целс

07/05/2019 Off By djani

Една от най-популярните забележителности на Турция са руините на древния град Ефес, разположен близо до Егейското крайбрежие.  През 1869 г.  английски учени правят  първите археологически разкопки в търсене на легендарния храм на Артемида. С течение на времето, немски археолози се присъединяват към британските учени, а в последствие и турските. Постепенно мъртвият Ефес започва да разкрива на света своите архитектурни съкровища – Храмът на Артемида, Агора, Одеон, Болшой театър, Обществената къща, Храмът на Адриан, Портата на Херкулес, Архитектурният ансамбъл “Къщи на склона”.

Една от намерените перли на древния град е Библиотеката на Целс – една от най-големите библиотеки в древния свят, която е на второ място след Александрийската. Сред руините на сегашния  град е останала  само фасадата на огромната някога библиотека. Строежът на хранилището на древното изкуство,  на брега на Егейско море започва през 114 г. от консул Тиберий Юлий Акила за баща си, известния владетел на Азия Тиберий Юлий Целс, който някога е бил един от най-образованите хора в империята. И въпреки че по време на царуването на императорите Адриан и Антонин Пий, погребението в града е било забранено, съветът решава да постави саркофага с тялото на губернатора на провинцията в крипта, намираща се под читалнята на библиотеката, която носи името му.  Открит е при разкопки през 1904 година.

           Акила не е имал  време да завърши библиотеката, но оставил огромна сума за закупуването на книги . Наследниците на Акила изпълнили неговата воля, а през 135г. в Ефес се появило  истинското познание на древния свят: в библиотеката били събрани повече от 12 хиляди безценни ръкописи и свитъци. Те били съхранявани в специални ниши в стената, на огромни рафтове и на рафтове на мебели. Възможно е да се предположи точно каква е била  библиотеката. Само руините на фасадата са стигнали до наши дни, защото библиотеката е била опожарена по време на нашествието в средата на III- и  в.

За съжаление, нападателите не се интересували от мъдростта на света, затова безценните съкровища от литература, философия, история и други науки били  напълно унищожени. Независимо от фактът, че библиотеката е била построена в римската провинция, нейната фасада е много подобна на древногръцката. През II-и в. тази сграда е била наречена “върха на елинистичната архитектурна мисъл”. Днес, пред очите на туристите се появява двуетажна фасада, смътно напомняща декор за постановка на древна трагедия. В нишите на първия етаж има копия на статуите на Мъдростта, Добродетелта, Мисълта и Знанието.

Тук можете да се видят и скулптурните образи на Мазей и Митридат – робите, които са истинските архитекти на Библиотеката на Целс. Те не са получили световна слава, защото по-често библиотеката се свързва само с името Акила. В замяна император Август им дал  най-желания дар – предоставена свобода.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад- Джани