Биоразградима пластмаса от авокадо

Биоразградима пластмаса от авокадо

21/02/2019 Off By martha

Съществуват морета от пластика, който ние сами сме създали. Те плават из нашите океани и в крайна сметка задушават и унищожават живота на много морски създания. Въпреки че има организации в крайбрежните държави, които работят за почистването на водите, това, от което наистина се нуждаем, е решение на нашата зависимост от пластмасите. Една мексиканска компания реши да поеме този проблем и създадоха блестящ, нетрадиционен заместител – Авокадо! Ползите на авокадото са известни, но като бонус са вкусни. Има част от плода обаче, която не използваме – семката.

Разположен в мексиканското щат Мичоакан, където се отглежда авокадо, компания работи върху използването на изхвърлени семена, с който да замести пластмасата. Наричат го биопластмаса и се разлага естествено. Могат да се направят прибори за хранене, торби, сламки и т.н. Всички използвани материали са възобновяеми и устойчиви. Обикновено пластмасите са съставени от полимери, които разчитат на изкопаемите горива. Те не са нито възобновяеми, нито устойчиви и причиняват голямо замърсяване. Този мексикански проект първоначално стартирал преди повече от 7 години. Теглото на проблема с пластмасовите отпадъци скоро ще стане наистина непоносим. Пластмасите за еднократна употреба трябва изчезнат от производството и всички предприятия трябва да се насочат към устойчиви и възобновяеми източници на енергия и материали.

Органите в мексиканската област се надяват, че био компанията ще улесни премахването на пластмасови отпадъци. Сламката за еднократна употреба може да отнеме няколко стотин години, за да се разгради. Ето защо много градове по света текущо обмислят пълна забрана на еднократно използваемата пластика. В Мексико много популярни вериги за бързо хранене са започнали да използват приборите от авокадо. Но компанията е изправена пред един голям проблем – цената. Мнозина все още не са склонни да плащат допълнително за екологични продукти. Светът в момента е в опасно положение и трябва да се предприемат мерки.

Автор: Мартина С. Попова