Бифтек или не…

Бифтек или не…

16/01/2019 Off By djani

Науката отдавна е доказала, че консумацията на месо е много вредна за природата. Според резултатите от проучването, отказът от месо и млечни продукти се счита за едно от най-благоприятното действие, което човек може да предприеме, за да намали въздействието върху околната среда.

Съществуват компании, които в лаборатория разработват месни растителни алтернативи, които се произвеждат от растителни протеини и водорасли, както и от производство на месо чрез разработване на животински клетки.

В лабораторията, първата пържола, произведена от клетки от крави, е подготвена по израелска инициатива. Текстурата и вкусът на говеждото месо не се различава от традиционното. Продуктът, който е първата в света пържола, все още е на етап прототип. Произведена от четири различни клетки от крава. Месото трябва да имитира формата, структурата и вкуса на телешкото месо.

Учените от Aleph Farms, взели клетките от живи крави и им позволили да си взаимодействат и да се възпроизвеждат. Тази среда имитира условията в тялото на животното. Целта тук е била да се произведе мускулна тъкан, както при животното. Пържолата се е произвела в сътрудничество с Технологичния университет на Technion в Израел. Инициативата има за цел да произвежда месо, без да убива животни и да постигне това по устойчив начин.

Произведената в лабораторията пържола е дебела половин сантиметър. За производството на това месо, което има същата структура и външен вид като традиционно месо, обикновено е необходимо да се отглежда говедо, използвайки големи пасища, изобилие от вода, храна и други ресурси. Компанията твърди, че този прототип на пържола е произведен за 2-3 седмици и струва 50 долара. Въпреки, че все още е по-скъпо от традиционното месо, трябва да знаем, че първите кюфтета за хамбургер, произведени в лаборатория в Холандия през 2013 г. са стрували в пъти повече.

Има и други компании, които работят в тази област, но тези компании обикновено произвеждат преработени месни продукти като колбаси и хамбургери. Засега Aleph Farms е единственият производител на месо под формата на пържоли. Произвежданите в началото продукти са сравнително тънки, но в бъдеще ще могат да произвеждат пържоли с различна форма и размери.

Продуктите на лабораторията все още не се продават на пазара. Aleph Farms се стреми да приготви пържолите си за продажба за 3-4 години.

Изкуственото производство на месо може да се развива много по-бързо, ако обществото осъзнае пълния ужас от убийството на десетки милиарди животни всяка година.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани