Благодарността ни прави по-щастливи

Благодарността ни прави по-щастливи

17/02/2019 Off By martha

Щастието е цел, за която работи цял живот. Според изследване, проведено в Изследователския център на Калифорнийския университет в Лос Анджелис, ако се чувствате благодарни за неща, които имате в живота си, това има дълбоко въздействие върху мозъка ви на структурно ниво. На физиологично ниво, когато сте щастливи, вашата централна нервна система е засегната. Чувствате се по-спокойни и не реагирате експлозивно.

Проучването включило три групи. Една от тях била инструктирана да записва нещата, за който да благодарни, втората – нещата, който ги притесняват, а третата – запис на неутрални неща. Първата група била значително по-щастлива от другите. Имало е и второ проучване, което установило, че благодарните хора са били по-добри приятели и партньори. Някои изследователи в Китай, след направата на подобни проучвания, установили, че благодарността за нещата, които притежаваме и хората около вас ни носи по-добър сън и ни държи психически и емоционално здрави. Когато хората не успяват да бъдат благодарни по една или друга причина, това води до по-високи нива на психични заболявания като депресия.

Да бъдем благодарни не е висша математика. Имаме много неща, за които да бъдем благодарни всеки ден и не ни струва абсолютно нищо. В края на деня седнете и избройте нещата, които са ви накарали да спрете и да почувствате благодарни. След като сте готови, прочетете това, което сте написали. Това ще ви послужи и ще ви покаже, че дори ако нещата не са такива, каквито искате, винаги ще има нещо, за което да сте благодарни. Покажете на приятелите си колко са важни те за вас. Целувайте партньора си, защото те са винаги до вас, готови да помогнат. Напомняйте си за всичките постижения които имате, независимо колко малки или големи.

Автор: Мартина С. Попова