Благотворното влияние на музиката

Благотворното влияние на музиката

27/11/2018 Off By djani

Музикалната терапия е един от най-старите методи на лечение и е била използвана в много древни цивилизации.

Дори тогава е било известно, че с помощта на музиката може да предизвикаш радост, да облекчиш болката и дори да излекуваш сериозни заболявания.

В древен Египет, безсънието е  било третирано с хорово пеене и облекчаване на болката. Докторите на древен Китай, дори написали музикални мелодии като предписание, вярвайки, че музиката може да излекува всяка болест. Великият математик и учен Питагор предложил да се използва музика срещу гняв, ярост, заблуди и пасивност на душата, както и да се използва за развитието на разузнаването. Неговият последовател Платон вярвал, че музиката възстановява хармонията на всички процеси в тялото и във вселената. Авицена използвал  много ефективно музиката при лечението на психично болни хора. Музиката може да увеличи или намали артериалното налягане, централната нервна система, да повлияе на дълбочината на дишането, ритъма на сърдечните контракции, да повлиява депресивни състояния и почти всички жизненоважни процеси.

Т. нар „музикотерапия” се използва успешно за подпомагане състоянието на хора диагностицирани с аутизъм.

Освен това, по време на специални експерименти се установява влиянието на музиката върху водата и растежа на растенията.

В Истанбул има наш лекар – специалист от Силистра, който спомага лечебният процес на сърдечно болните си пациенти чрез иновативен алтернативен метод. Доктор Ерол Джан успешно прилага терапевтичният ефект на музиката на своите пациенти, свирейки им на флейта.

Музиката, подобно на никой друг фактор, помага на човек да преодолее трудностите в живота. Тя може да създава добро настроение, подобрява емоционалното ви състояние, а също и да ви зареди с енергия за целия ден или да ви отпусне в края на работния ден. На сутринта, интуитивно хората предпочитат да слушат ободряващи и ритмични мотиви, които най-накрая ще ги накарат да се събудят и настроят за ежедневните им задачи.

Бавните мелодии са по-подходящи за вечерта, допринасяйки за отмора, почивка и балансиране. Спокойната музика преди лягане е чудесно лекарство за безсъние.

Известно е, че музиката на Моцарт помага за облекчаване на стреса и контролиране на емоциите. На мен лично, Шопен ми действа доста релаксиращо. Открийте кой е вашият класик и използвайте силата на класическата музика, за да релаксирате.

Логично – живите и ярки мелодии подобряват координацията на движенията, мобилността и производителността на труда, предавайки енергията на тяхното движение към хората. Класическата музика е в състояние да премахне мускулното напрежение, да намали нервността и да подобри метаболизма. Влиянието на музиката върху човешкото тяло е огромно. Всичко в света е изтъкано от звуци. Но музиката придобива магическа сила само, когато човек умишлено се насочи  към нея, за да подобри психо-емоционалното си състояние.

Покойната вече проф.Николина Георгиева ни беше разказвала, че по време на едно от пътуванията си до Япония, видяла как, за да отпуснат служителите си работещи на строеж, работодателите им осигурявали музикална среда, съпътствана от звуци от природата – чуруликащи птички, ромон на поточе и т.н. Това помагало да се намали стреса на работното място.

А знаете ли, че:

– Най-старият известен музикален инструмент е направен преди 40 000 години. Този музикален инструмент е направен от крак на елен.

– Някои певци могат да счупят чашата с гласовете си.

Ако искате да сте по-успешни в математиката,  се научете да свирите на пиано.

– Кравите, слушащи Моцарт, дават повече мляко.

– Преди да започне да композира, Бетовен е пъхал главата си в кофа със студена вода.

– Държавата, която е печелела най-много пъти конкурсът „Евровизия” е Ирландия

– Коефициентът ви на интелигентност може да се повиши с 5 единици, ако се научите да свирите на музикален инструмент.

– За да бъдете горди притежали на наградата „Златна плоча”  е необходимо да имате: 500 000 продадени копия (в Америка), в Турция и Англия по 100 000

– Може би музиката е вашият начин за релаксиране, забавление или пък ви е професия. Предполагам, че всички сме единодушни, нейното място в живота ни е благотворно…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани