Блестящият град Абу Даби

Блестящият град Абу Даби

03/04/2019 Off By martha

Преди откриването на петрол, Абу Даби е бедуинска аванпост с не много повече от скромно рибарско пристанище, лехи със стриди и много пясък. Днес е столица на Обединените арабски емирства – една от най-богатите нации в света. Извлечен от нефтени находища, открити през 50-те години на миналия век, Абу Даби пресъздава ултрамодерен край със социални, културни и архитектурни стилове, които съхраняват миналото му.

Високият сезон в Абу Даби започва от края на септември до средата на май, когато времето е идеално за разходка пеша, плуване в Арабския залив и хранене на открито. Горещата лятна топлина избухва до края на юни, а през юли и август посетителите трябва да бъдат подготвени за температури, които могат да достигнат до 48 градуса.

Провеждана всяка година в края на декември, фестивалът Ал Дхафра празнува най-доброто от емиратското наследство и културата на бедуините. Проведени извън Абу Даби в град Мадинат Зайед, събитията включват състезания за умения със соколи, състезание на салуки и камили и конкурс за най-красивата камила. Традиционният пазар с местно изработени предмети подчертава индустриите на Обединените арабски емирства.

Среща, поднесена с чаша мляко от камила, се счита за идеален начин да се сложи край на един ден по време на рамазан. За най-добрите места за срещи, посетете рибарското пристанище Ал Мина. Други деликатеси включват арабски сладкиши, изработени от леки сладкиши, ядки и мед.

Една традиция в емиратската култура е да се изгаря уд (дърво от агар) в дома, а от топ хотели до малки магазини, посетителите бързо хващат различни дървесни, мускусни и цветни аромати, които повлияват на околностите из града. За да си спомните за Абу Даби, закупете дървен или керамичен тамян, както и селекция от уд, кехлибар или тамян, произхождащи от региона.

Макар и място за религиозна молитва, Голямата джамия е едно от най-посещаваните и снимани места в града. Време за посещение в през късният следобед, за да уловите яркия бял мрамор и деликатни цветни инкрустации. След това останете за да видите залеза – не само за да изпитате вечерния призив за молитвата, изпят от минаретата, но и да заснемете изображенията на това архитектурно чудо, когато пурпурно сините светлини обгръщат джамията и околните отразяващи басейни.

Автор: Мартина С. Попова