Блясъкът на човешкия ум!

Блясъкът на човешкия ум!

03/05/2019 Off By djani

Наред с всички глупости, които сътворява човек, измисля и такива, които могат да те зашеметят със своята гениалност. В тази статия ще разгледаме няколко блестящи идеи за иновативни технологии, които ще издигнат живота до напълно различно ниво.

Био хладилници

Руски дизайнер измисля концепцията за хладилник, наречен Bio Robot Refrigerator, който охлажда храната с биополимерен гел. Няма рафтове, отделения или врати – просто поставяте храна в гела. Хладилникът използва само 8% от енергията в дома си за контролния панел и не се нуждае от енергия за реално охлаждане.  Биополимерният гел за хладилник използва светлина, генерирана при студена температура, за да съхранява храната. Самият гел е без мирис и не е лепкав, а хладилникът може да бъде инсталиран на стената или на тавана.

Ултра-бърз 5G интернет от безпилотни летателни апарати със слънчеви панели

Google работи върху безпилотни летателни апарати, които разпространяват ултра-бърз интернет в проект, наречен Project Skybender. Теоретично, те  ще предоставят интернет услуги 40 пъти по-бързо от 4G мрежите, което ви позволява да прехвърлите гигабайт данни в секунда. Изследователи са създали 5D диск, който записва данни в 5 измерения, губейки милиарди години. Той може да съхранява 360 терабайта данни и да издържа на температури до 1000 градуса. 

 Подводни транспортни тунели

 
В Норвегия планират да построят първите в света подводни плаващи мостове на дълбочина 30 м. под вода, използвайки големи тръби, достатъчно широки за две ленти. Проектът, вече е похарчил 25 милиарда долара, и се очаква да бъде завършен през 2035 година.

Биолуминисцентни дървета

Екипът по разработването цели създаването на биолуминесцентни дървета, като използва ензим, открит в някои медузи и светулки. Тези дървета ще могат да осветяват улиците и да помогнат на минувачите да виждат по-добре през нощта. Вече е разработена малка версия на проекта под формата на растителна светлина в тъмното. Следващата стъпка ще бъдат дърветата.

Портрети от ДНК

Студентката Хедър Дюй-Хагборг създава 3D портрети на ДНК, намерени на угарки на цигари и дъвки на улицата. Последователността на ДНК се въвежда в компютърна програма, която създава образа на човек от една проба. Обикновено по време на този процес се издава 25-годишно лице. След това моделът се отпечатва в 3D портрети в пълен размер.

Изкуствени листа, които превръщат въглеродния диоксид и слънчевата светлина в гориво.

Учените са разработили нови слънчеви клетки, които превръщат въглеродния диоксид в атмосферата в гориво. Въпреки че са направени много опити досега, за първи път е разработен истински метод, който използва материал на базата на волфрам. Той е 20 пъти по-евтин и работи 1000 пъти по-бързо.

 Плазмено силово поле, което предпазва автомобилите от инциденти и сблъсъци.


Boeing е патентован метод за плазмено поле, който бързо нагрява въздуха, за да абсорбира бързо ударните вълни. Силовото поле може да се генерира с помощта на лазери или микровълново лъчение.  Ако технологията може да бъде приложена, тя ще се превърне в революционно развитие във военната област.

Плаващи градове

Плаващият екополис, наречен Lilypad, е предложен от архитект Винсент Калебаут за бъдещи климатични бежанци като дългосрочно решение на проблема с повишаването на морското равнище. Градът ще може да побере 50 000 души, използващи възобновяеми енергийни източници. Плаващата структура се състои от три “венчелистчета” и три планини, които обграждат изкуствена лагуна в центъра, събираща и пречистваща вода.  Тя  ще използва енергията на вятъра, слънцето, силите на приливите и отливите, дори ще събира дъждовна вода и други алтернативни източници на енергия.

Изумително нали… ?!? И аз така си помислих… Да помълчим пред тези блястящи умове… Може би има надежда…

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани