Боб Фава – смъртоносен за мъжете?

Боб Фава – смъртоносен за мъжете?

27/02/2019 Off By martha

Бобът е познат със здравословните си ползи. Съдържа голямо количество протеини и хранителни вещества. Яденето на боб може да донесе не само подуване на корема и газове.

Видът боб наречен Фава може да причина рязко разрушаване на червените кръвни клетки у някой хора. С по-малък брой червени клетки, който предоставят кислород на органите, индивидът усеща симптоми на умора, затруднено дишане, камъни в жлъчката, жълтеница и в много крайни случаи, смърт. Странното и страшното нещо е, че не е нужно да изядете каквото и да е количество от този боб. Някой хора реагират само при вдишването на цветният прашец на растението. Тази строга реакция се нарича фавизъм, Много фактори могат да допринесат към тази реакция. Естествено количеството изяден боб е от значение, но също така цялостното здраве на човек играе голяма роля, както и обстановката.

Учените установили, че мъжете имат по-голям риск от дефицит на ензими. Това е свързано със хромозомата Х, която е отговорна за създаването на G6PD ензим. С неговата липса, рискът от фавизъм е значително по-голям. Тъй като жените имат по два Х гена, трябва да имат мутация и с двата, което е рядкост. Този специфичен ензим предпазва червените кръвни клетки от вредни реактивни кислородни молекули. Те отнемат електроните на други молекули, реакция наречена окисляване. Ако не се излекува започва да унищожава протеините и разкъсва клетките. За щастие, G6PD съществува, за да неутрализира вредните молекули. Но това е единствената защита, която тялото ни има срещу тях.

Връзката с боба Фава е, че при консумиране бобът съдържа съединения, който увеличават на производството на реактивните кислородни молекули. Без защита, червените кръвни клетки биват сериозно повредени, което води до хемолитична анемия. Текущо няма лек за дефицит на G6PD, въпреки фактът, че е най-често срещаният дефект в човешкото тяло. Повечето хора избягват проблемът чрез ваксинация.

Автор: Мартина С. Попова