Богинята родоначалник на японските императори

Богинята родоначалник на японските императори

17/01/2019 Off By nina

Аматерасу е основна богиня в Шинто религията. Макар да се смята преди всичко за богинята на слънцето, тя също се смята за владетелка на Такама но Хара – Високата Небесна Равнина, която е царството на камите – духовете. Тази богиня също е идентифицирана като ключов прародител на всички императори на Япония.

Японската монархия се счита за най-старата непрекъсната наследствена монархия в света, чиито корени се простират чак до 7-ми век пр.Хр. Подобно на много други древни монархии, японските императори проследяват своето потекло от божествен източник, макар че може да се каже, че съществуват определени различия между божествеността на японския император и тези на други владетели, които претендират за божественост.

Според Шинто религията, Аматерасу е дъщеря на Изанаги и Изанами, две първични божества, за които се смята, че са отговорни за създаването на островите Япония. Аматерасу е родена, когато баща й, Изанаги избягал от подземния свят, след неуспешния си опит да спаси мъртвата си жена. В река Ото, Изанаги извършил пречистване ритуал, за да се очисти. Когато богът измил лявото си око, се родила Аматерасу.


Изанаги и Изанами

Има различни митове за Аматерасу, най-известният от които е може би този, в който богинята се блокира в пещера след конфликт с по-малкия си брат, Сузаноо, бога на морето и бурите. Последният причинява хаос на земята, като унищожава оризовите полета, изкоренява дървета и дори разрушава свещени сгради. Търпението на Аматерасу достигна крайна точка, когато брат й пробил дупка в покрива на залата, където богинята седяла и наблюдавала как другите богове тъкат небесните дрехи и той хвърлил вътре тялото на огромен одран кон. Много от тъкачите били наранени, а други дори загинали.

пещерата Ама-но-Ивато

В резултат на това Аматерасу решава да се оттегли в пещера в центъра на земята, известна като Ама-но-Ивато, Скалната пещера, и отказва да излезе, като по този начин потапя света в пълна тъмнина. Другите божества (общо 800) молили богинята на слънцето да излезе от пещерата, но без резултат. Най-накрая, като използвали хитрост, те накарали богинята да си помисли, че са намерили някой/нещо, което би могло да поеме ролята й и да донесе светлина на света. Когато Аматерасу леко открехнала вратата на пещерата, за да види какво става, те я хванали, изнесли я навън и не й позволили да се върне обратно в пещерата.

Връзките на Аматерасу

Аматерасу имала внук на име Ниниги-но-Микото, който станал владетел на земния свят, тъй като баща му Ама-не-Ошихо-мими отказал да поеме тази роля, която майка му предложила. Аматерасу дала на внука си три магически подаръка, за да му помогне в задача. Тези дарове са Ясакани – перлено бижу, Ята – огледало и Кусанаги – меч; тези предмети щели да станат известни като имперските регалии на японските императори.

Император Джиму

Пра-внукът на Ниниги, Джиму, станал първият император на Япония през 660 г. пр. Хр. С други думи, японските императори проследяват потеклото си чак до самата богиня Аматерасу. През цялата история на Япония императорите са смятани за божествени. Но това не означаваше, че императорът е свръхестествено същество. Напротив – това означава, че той е отговорен за извършването на определени ритуали, за да гарантира, че ками ще защитят Япония и ще запазят нейното благоденствие. Нещо повече, императорът има малка политическа власт през по-голямата част от японската история, до възстановяването на Меиджи.

Императорското семейство

След поражението на Япония от съюзниците по време на Втората световна война, император Хирохито бил принуден да се отрече от своята божественост. Според ревизионистите обаче божественият статут на императора не се е променил след войната – било е просто пропаганда от страна на победителите в опит да прекъснат връзката между императора и японския народ. Във всеки случай, малко японци все още почитат императора днес, някои дори смятат, че императорът вече няма функция в съвременния свят.

Автор – Нина Жишева