Божественият Лотос

Божественият Лотос

03/12/2018 Off By djani

Лотосът е водно растение, обитаващо езера с чиста течaща вода или бавно течащи реки. Има ярко зелени листа с восъчно покритие и плава на повърхността на водата,  или се издига над нея върху изправени стъбла. Огромно цвете с диаметър до 30 см., то омайва всеки със своята красота и чистота. В природата, розовите лотоси са по-често срещани, но има и видове с бели, червени и сини пъпки.

Розовият лотос расте в Китай, Индия, Азия, Австралия, в южните части на Русия.

 

Жълтият лотос расте в Северна и Южна Америка, Ямайка и Хавайските острови.

Розовият лотос притежава по-слаб аромат от американския – жълт.

Лотос  е свещеното цвете на египтяните. За тях, то е символ на красота, чистота, желание за слънце, светлина. Това изображение прониква в цялото египетско изкуство, започвайки от лотосовите капители на храмовите колони и завършвайки с миниатюрни тоалетни принадлежности.

От древни времена, лотосът е свързан с върховна сила: той е символ на  Египет и скиптърът на египетските фараони е направен под формата на лотосов цвят с дълго стъбло.

В древна Индия, лотосът се появява като символ на творческа сила, като образ на сътворението на света. В лотоса те виждат символ на Вселената – карта на Земята, която плава като цвете на повърхността на океана.

В будизма, лотосът символизира духовното откровение, мъдростта и нирвана. Будда се смята за сърцето на лотоса, той седи на трона под формата на напълно отворено цвете.

 

От Египет, Индия и Китай, символиката на лотоса е проникнала в други страни. В гръцко-римската култура, лотосът се е считал за растение, посветено на Хера и Афродита. В златната лодка под формата на лотос древногръцкият герой Херкулес е направил едно от пътешествията си.

Източните народи приготвят вкусни национални ястия от корените и семената на лотоса. Листата и цветята придават специален вкус на ястията от месо и риба. Коренът на лотоса е богат на нишесте и почти не се различава от картофа. Използва се като гарнитура.

Особено вкусни са семената, които са богати на протеини и имат вкус на лешник. Може да се използват в направата на хляб, в зеленчукова супа, десерти и напитка, подобна на кафето.

 

В козметиката се използва лотосово масло. Получава се от цветя и се използва в грижите за косата и кожата. Има подмладяващ ефект и изглажда бръчките.

източник снимка: Google

автор: Tезджан Ферад – Джани