Бозайниците изчезват поради климата

Бозайниците изчезват поради климата

21/05/2019 Off By martha

Малък гризач, който живял само на един остров край Австралия, вероятно е първият бозайник в света, станал жертва на изменението на климата, съобщили учените през юни 2016 г. Правителството на Австралия официално призна изчезналите меломни бразилски кеми (Melomys rubicola) като изчезнали.

Изглежда, че животното е изчезнало от дома си в източния проток Торес на Големия бариерен риф, твърдят учени. Животното е видяно за последен път от рибар през 2009 г., но неуспешните опити за залавяне в края на 2014 г. подтикват учените да кажат, че вероятно е изчезнало.

Гризачът е живял на Брамбъл Кей, малък остров, който е около 10 метра над морското равнище. Плъховете за пръв път са наблюдавани от европейците на острова през 1845 г., а от 1978 г. там са били само няколкостотин. Но от 1998 г. частта на острова, която се намира над прилива, се свила. Това означава, че гризачите са загубили около 97% от местообитанието си.

“Основният фактор, отговорен за екстирпацията на тази популация, е почти сигурно, че океанското потапяне на ниско разположеният кей, много вероятно многократно, през последното десетилетие, причинява драматична загуба на местообитания и може би директна смъртност на индивидите”, пише екипът, воден от Иън Гюнтер от отдела за опазване на околната среда и наследството на Куинсланд. „За ниско разположените острови като Брамбъл Кей, разрушителните ефекти от екстремните водни нива в резултат на тежки метеорологични събития се усложняват от въздействията от повишаване на морското равнище, предизвикано от антропогенно изменение на климата”, добавят авторите.

По целия свят морското равнище се е повишило с почти 20 см. между 1901 и 2010 г. Около пролива Торес, нивото на морето се е повишило с почти два пъти повече от средния глобален процент между 1993 и 2014 г. Следователно този малък бозайник е само първият от многото видове, които се сблъскват със значителен риск поради затоплящия се климат.