Борджиите – кървави страсти на парцали!

Борджиите – кървави страсти на парцали!

07/01/2019 Off By djani

Може би нито едно фамилно име не е оставило такава следа в съзнанието на човечеството и не е придобило толкова много легенди, митове и слухове като тази. Живота на Борджиите е изпълнен  с  мистерия, интрига, кръвосмешение, разврат и задоволяване на лични егоистични амбиции…  Удивителната история на семейство Борджия привлича и разкрива тъмните страни на човешкия живот. Много от тези грехове, вероятно са били измислени от политически противници на всемогъщия клан. Но, както знаете, няма дим без огън…  Самото име Борджия е свързано със съмнителни убийства и интриги. Пръстените на Борджиите – тези бижутерийни шедьоври от епохата на Възраждането, се радвали на същата мрачна слава като техните собственици.

Синът на папа Александър VI-и, известен със своята смелост и жестокост, Чезаре Борджия, носел  пръстен с огромен рубин.  Твърдял, че този камък е спасявал живота му многократно – вероятно, защото под камъка е имало отрова. Не само папа Александър VI-и Борджия, но и синът му Чезаре били почитатели на тази смъртоносна декорация.

Незаконната дъщеря на Родриго Борджия (бъдещия папа Александър VI – и ) и любовницата му, Лукреция Борджия, била известна с красотата и с подозрителните смъртни случаи, които я обграждали през целия ѝ живот, както политическите интриги на нейното семейство.

Имала е по-голям брат – Джовани и по-малък – Джофре.

Бащата е обръщал внимание на всички деца, но именно с Лукреция имал специална връзка. Тези отношения били смятани за неестествени и дори кръвосмесителни от жадните за интриги и клюки критици на семейството на Борджиите.

Лукреция е била едва 11-годишна, когато се е превърнала в разменна монета в политическите игри на баща си Родриго и брат Чезаре.

Желаейки съюз с Испания, те се споразумели за брачен договор между Лукреция и владетеля Вал д’Агори във Валенсия. За Лукреция получили 100 000 дуката за зестра. Но само след два месеца, договорът мистериозно бил отменен без обяснение. Историците смятат, че Родриго е провокирал нарушение на договора, защото е предпочел различен брак за дъщеря си, който е по-подходящ за неговите династични амбиции.

След това уговорил брачен договор с друг испанец, 15-годишният дон Гаспаре, син на граф Аверс в Кралство Неапол. През същата година и той бил анулиран.

Бъдещият младоженец е бил син на владетеля на Милано, което значително влияело на неговото лидерство.

Бракът не бил успешен, защото Лукреция обявила неспособността на Джовани да бъде истинският ѝ съпруг в леглото. Той дори подписал акт, потвърждаващ неговото безсилие, но е известно, че го е направил под натиска на семейството си, който също искал да се отърве от коварните Борджии.

Вторият съпруг на Лукреция бил 17-годишният Алфонсо от Арагон. Този брак също е бил политически и не продължил дълго.

Лукреция била неутешима. Баща ѝ и братът решили, че нов политически печеливш брак ще помогне да се оправят нещата. Искали да  оженят за нея  Алфонсо д’Есте, 24-годишен вдовец, но семейството му било против този съюз. Дори изпратили шпионин в къщата на Борджиите и се съгласили на сватбата само след като разбрали, че половината от мръсните слухове за Лукреция – за нейната безнравственост, алчност и жестокост – не са верни.

Сватбата с Алфонсо д’Есте се състояла, децата им са придобити по време на брака, но Лукреция никога не е била щастлива. 14 юни 1519 г. след раждането – едва родила осмото си дете – тя е получила инвалидизираща треска.

Лукреция Борджия и баща ѝ са обвинени в кръвосмешение, но самият папа признава тази връзка.  Родриго Борджия поема бащинството на детето си заедно с Лукреция. Преди това те смятали, че Лукреция най-вероятно е родила от брат си Чезаре, с когото тя е тясно свързана с интимни отношения.

На гробницата на Лукреция е изсечен надписът :

„Лукреция Борджия, дъщеря, снаха и съпруга на папа Александър VI“.

След смъртта на баща си, тя започва да прекарва повече време в съседните манастири, става все по-уединена, но все пак доброжелателна. Обръщайки се все повече и повече към религията, благочестието и милосърдието, тя носи риза от твърдо спално бельо под бродираните си копринени роби. Тя става образ за форма на покаяние.

Лукреция Борджия често е обвинявана в лекомислие и безсърдечност, но историците, които са изучавали живота ѝ, твърдят, че тя не винаги заслужава такава сурова оценка. Всъщност тя ражда син от баща си и е изкупна жертва на повечето от неговите коварни планове.

Сега мнозина я възприемат като политическа пешка, чиито бракове са били използвани за усъвършенстване на амбициите на нейния баща и брат.

През 2011г. е създадена историческа драма „Династията на Борджиите” под формата на сериал. След 3 успешни сезона, се оказва, че четвърти сезон няма да има заради твърде високите разходи на продукцията. Отбелязвам това като свой пропуск и си поставям като цел да видя това зрелище.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани