Борнео – рай за смелчаги

Борнео – рай за смелчаги

14/02/2019 Off By djani

Борнео (известен още като Калимантан – индонезийската версия на името) – е третият по големина остров на планетата след Гренландия и Нова Гвинея: Самият остров е разделен между три държави. По-голямата част от териториите принадлежат на Индонезия (Калимантан), а останалата част на Борнео: най-богатият петролен султанат в света, на Бруней (Борнео) и две държави Малайзия (Борнео) – Сабах  и Саравак . Държавите Сабах и Саравак, разположени в северната част на Борнео, съставляват Източна Малайзия, която заема около 30% от територията на острова.

Борнео е известен със своята уникална флора и фауна. Неговите тропически гори, които са повече от амазонски, са едни от най-старите в света.

Тяхната възраст е около 130 милиона години. Има непроходими джунгли и високи планини, блата и огромни пещери, бързи реки, коралови рифове и крайбрежни острови. Всички тези природни условия заедно с островната самота, допринасят за появата на огромно разнообразие от животински и растителни видове. Тук учените постоянно откриват десетки нови видове, много от които са ендемити на острова (т.е. съществуват само на Борнео).

Тук живеят най- необичайните от всички маймуни – носове (proboxy). Този вид се разпространява само в Борнео. Основната външна характеристика на тези маймуни е невероятен нос, който никога няма да видите в друго животно. При женските, носът е леко удължен, а при мъжките – точно обратното – голям и подут нос виси като краставица:

Освен това мъжките се различават от женските с изразена кожа на раменете (вид на яката) и обемист стомах, като при любители на бирата.

Никога не се отдалечават от реките на острова, крайбрежните мангрови гори и блата. Те са дървесни видове и се осмеляват да дойдат на сушата само за да търсят храна. Могат добре да плуват.

Сред животните най-типични за Борнео са борнейските орангутани, гибоните, борнейските опушени леопарди, носорозите, борнейските слонове, най-големите в света прилепи, летящите лисици, а също и дългоносите маймуни, които се срещат само тук.

Борнео е и рай за птиците – тук е регистрирано най-голямото разнообразие от птици в света: над 1500 вида.

Огромен е и броят на влечугите – множество змии, сред които кралска кобра (сред най-отровните змии и най-голямата отровна змия в света – дълга до 6 метра), малаазиастският мрежест питон – дълъг около 10 м., а също така и много крокодили (сред които най-едрият на планетата соленоводен крокодил – дълъг 7 м. и с тегло повече от 1000 кг.) и дървесни жаби.

Изобщо, ако сте любители на приключенията, природата и сте достатъчно смели, грабвайте фотоапарата, стягайте багажа за Борнео.

Бонус информация: Може би ще е ценно да знаете, че там се провежда и ежегоден фестивал за наблюдение на птици.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани