Борът на Кук винаги клони към Екватора

Борът на Кук винаги клони към Екватора

18/03/2019 Off By nina

Борът на Кук (Araucaria columnaris) е любопитен екземпляр. От една страна е малко известен: първоначално е бил открит в (и ограничен до) Нова Каледония, група от острови в югозападния Тихи океан и е бил пренесен и процъфтявал във всякакви места по света. Но перлата, която със сигурност ще ви накара да наклоните главата си с любопитство, е, че борът расте, доста драматично в някои случаи, с характерен наклонен ствол.

Сега учените са осъзнали нещо учудващо в наклонените дървета: без значение къде се намират те се навеждат към екватора.

Мат Ритър, ботаник, работещ върху книга за общи градски дървета в Калифорния, направи откритието съвсем просто – като се обади на колега в Австралия и го попита дали неговите горски дървета се навеждат на север вместо на юг. Когато колегата отговори утвърдително, изследователите започнали проучване, като измерват наклона на 256 дървета в 18 региона и пет континента. Наистина, те открили, че дърветата почти винаги се ориентират към екватора и дори се накланят по-драстично, когато са по-далеч от него. По-малко от 9% от дърветата не отговарят на модела на наклоняване към екватора, съобщават изследователите.

Все пак едно нещо още не са разбрали? Защо дърветата растат по този начин. Повечето дървета знаят, че корените им трябва да поникнат и техният ствол да порасне. Но изследователите твърдят, че борът на Кук има някаква еволюционна особеност, която причинява наклона, или склонност за насочване към повече слънчева светлина. Въпреки че има растения, които се наклоняват към слънцето, дърветата обикновено нямат тази тенденция и са необходими повече изследвания, за да разберат точно защо борът на Кук предпочита да се накланя към екватора.

Превод от английски – Нина Жишева