Босненските пирамиди – спекулация или историческо откритие?

Босненските пирамиди – спекулация или историческо откритие?

22/01/2019 Off By nina

Какво ще кажете, ако научите, че Босна е дом на комплекс от пирамиди, които правят пирамидите в Гиза да изглеждат като детска играчка? Това твърди местният археолог Семир Османагич. Той твърди, че те са на поне 30 000 години, 20 000 по-ранни от приетата версия на напредналата човешка цивилизация. Но научната общност е скептична.

Какво са босненските пирамиди?

Те са комплекс от пет пирамиди или хълмове (в зависимост от коя страна на аргумента ги гледате) в малък град на 30 километра северозападно от Сараево.

Пирамидата на Слънцето достига височина от 220 метра. В сравнение тези от Гиза са по-малки, на само 147 метра. Там са Пирамидата на Луната, на Любовта, Земята и Дракона. Археолозите обаче твърдят, че това е пълна измама от д-р Семир Османагич, за да се осигури финансиране и да се предизвика туризъм в Босна след разрушителните събития от босненската война през 90-те години. Учените казват, че са просто хълмове. Разкопките са започнали през 2005 година.

Претенциите

Въглеродното датиране на органични фосили, открити в изкопаните камери, показва, че възрастта на пирамидите е приблизително 30 000 години (грешка от +/- 400 години). Сегашното ни разбиране поставя най-ранните човешки цивилизации преди 10 000 години.

Подобно на египетските пирамиди, босненските се ориентират към космическия север. Но те са 15 пъти по-точни от пирамидата в Гиза, с изключителна грешка от само 0 градуса и 12 секунди. Върховете на пирамидите на Слънцето, Дракона и Луната също образуват перфектен равностранен триъгълник.

Припокриващи се слоеве от бетон на повърхността на пирамидата на Слънцето изглеждат твърде преднамерени за структурната цялост на пирамидата. Тестовете в босненски, италиански и френски лаборатории потвърждават, че бетонът „не е от естествен произход“ и има „якост и водоустойчивост по-високо от познатия материал“.

Електромагнитни лъчи идват от върха на босненските пирамиди и стават по-силни, колкото по-надалеч се простират. Нивата на йонизация в подземните камери, които се простират на няколко километра, също са много по-високи от външните. Османагич твърди, че дори имат лечебни свойства. Тестовете показват, че тези явления не съществуват в райони, далеч от пирамидите.

Скептицизмът

Почти цялата научна общност развенчава претенциите на Османагич като псевдонаука. Хълмовете на Високо, казват те, са естествени. Пирамидалните форми са получени вследствие на умишлени и тайни разкопки. Европа е била в средата на ледников период преди 30 000 години, което означава, бе регионът е бил необитаем. По-нататъшните спекулации за извънземно участие в тяхното строителство също се посреща скептично.

От една страна, цялата концепция за древна цивилизация, която създава най-здравия бетон и изгражда гигантски структури преди 30 000 години, изглежда неправдоподобна. От друга страна, вероятността от природен феномен или ръчно резбовани пирамиди, така стриктно подредени в съответствие със севера и помежду си, е колосална. Ако това се окаже вярно, то ще революционизира настоящото ни разбиране за човешката цивилизация. Османагич казва, че научната общност няма да приеме фактите, защото всичко, което знаят за човешката цивилизация, би се оказало погрешно.

Статистически изглежда малко вероятно пирамидите да имат естествен произход. Научно, те изглеждат твърде съмнителни, за да са истина. Светът няма да постигне съгласие скоро. Направете си една екскурзия до Босна, вижте босненските пирамиди със собствените си очи и сами решете.

Превод от английски – Нина Жишева