Ботоксът прикрива бръчките, но и емоциите ни

Ботоксът прикрива бръчките, но и емоциите ни

28/04/2019 Off By nina

Ботоксът може да махне бръчиците около очите, да изглади по-дълбоките бръчки и да повдигне поувисналия контур на лицето, като направи клиента по-млад и… донякъде безизразен. Но лечението може да има ефекти, които са по-дебели от кожата. Ново проучване предполага, че чрез парализиране на някои лицеви мускули, които обикновено са ангажирани, когато сме ядосани и се мръщим, Ботоксът убива и емоцията.

В сегашната обща козметична терапия, лекар инжектира ботулинов токсин, който се продава под марката Botox под кожата. Токсинът се изстрелва, временно парализира мускулите на лицето, изглажда кожата и в резултат на това човек изглежда по-малко набръчкано.“ Тази парализа обаче изглежда променя и известната верига за обратна връзка, в която усмивката добавя към щастието ви, а мръщенето увеличава тъгата. А потискането на емоциите на човек сякаш пречи и на възможността да се прочетат чуждите емоции, казва ръководителят на проучването Дейвид Хавас: „Ботоксът предизвиква лека, временна когнитивна слепота към информацията в света, социална информация за емоциите на други хора“.

Хавас изследвал 40 пациента, опитали Ботокс за първи път, преди и след лечението им и и двата пъти ги помолил да прочетат щастливи, тъжни или гневни послания. След това трябвало да натиснат бутон, показвайки, че са разбрали каква емоция е предизвикал текстът. Резултатите показали, че пациентите, които са били подложени на лечение, все още разбират щастливите изречения толкова бързо, колкото и преди; но когато ставало дума за гневни или тъжни изречения, те отделили малко повече време, за да разберат емоцията. Психологът Артър Гленбърг обяснява: „Обикновено мозъкът изпраща сигнали до периферията да се намръщи, а степента на мръщенето се изпраща обратно в мозъка. Но тук този цикъл се разрушава, а интензивността на емоцията и способността ни да я разбираме се нарушава“.

Въпреки че закъснението е по-малко от секунда, изследователите твърдят, че това може да бъде достатъчно дълго, за да ви попречи да разберете фините емоционални знаци, когато говорите с човек. Както каза Гленбърг: „Ако реагирате малко по-бавно, докато ви разказвам за нещо, което ме накара наистина да се ядосвам, това може да ми подскаже, че не сте вникнали в съобщението ми“

Превод – Нина Жишева