Ботокс – красотата убива

Ботокс – красотата убива

23/01/2019 Off By martha

Вглеждали ли сте се в някоя Холивуд звезда? Забелязвали ли сте колко са гладки техните чела? Голяма е вероятността да поддържат младият си вид със ботокс. Използва се за да се премахнат или по-точно скрият бръчките. Изключително много знаменитости я използват. Но това, която вероятно повечето не знаят е, че главната съставка е едно от най-смъртоносните вещества познати на човечеството.

Това вещество – ботулиновият токсин – се създава от бактерия. Смята се, че първият човек, който се опитал да разбере как това вещество работи е бил немски лекар. В ранните години на XIX век, той забелязал редица медицински проблеми, които изникнали в пациенти, които погълнали развалени наденички. Сметнал, че вероятно има някаква отрова в храната, нещо, което се сблъсква с нервната им система. След около половин век по-късно, друг лекар нарекъл тази болест ботулизъм тъй като думата „ботулис“ означава „наденица“ на латински. През 1895г. белгийски учени се опитвали да се справят в разпространението на тази болест и установили, че първоначалният източник била партида от сушена шунка. Намерил вече споменатият ботулинов токсин в храната както и в тъканта на неколцина от починалите хора.

Дори днес до голяма степен ботулизмът е в следствие от развалена храна. Ако се случи да погълнем инфектирана храна, чрез червата веществото попада в кръвта и достига до нервната система. От там веществото попречва на свиването на мускула. Да, гладките чела на звездите са буквално парализирани мускули. Ботоксът убива движението на мускулите в лицето. Лошата вест е, че това е просто началото. След лицевите мускули, веществото се разпространява из тялото. Без лекарства и медицинска намеса, ботулиновият токсин ще достигне и до мускули, които използваме за да дишаме. Принципно, пациентите биват приети в болница където трябва да приемат антибиотици и антитоксини. Въпреки очевадните опасности, първата употреба на смъртоносният токсин била през 1970г. Бил използван за лечение на редица мускулни проблеми на лицето, като спазми. 10 години по-късно, един от лекарите забелязал, че бръчките около очите на пациентът му малко по малко изчезнали след употребата на това лечение. От там сферата на красотата поела юздите и така стигаме да днес, където хиляди души употребяват този изключително вреден токсин само и само да задържат младежкият си имидж.

Автор: Мартина С. Попова