Бран – замъкът на Дракула

Бран – замъкът на Дракула

03/12/2018 Off By djani

Има места, които те карат да настръхнеш, но въпреки застрашителната си аура,  привличат туристи с неудържима сила.

Замъкът Бран, който туристи от цял ​​свят наричат “Замъкът на Дракула”, е известен като един от най-известните паметници на средновековната архитектура.

Въпреки че Румъния има богата история и голям брой сгради с древна архитектура, Бранския замък е без съмнение най-значимият, и известен пример за това.

Славата му е свързана със скандалният граф Дракула, главният герой в романа Дракула на Брам Стокър от 19-ти век.

Състоящ се от 17 стаи, замъкът Бран е също най-скъпият недвижим имот в страната – цената му се оценява на около 140 милиона долара.

Той е бил построен през 1212 г. от Асоциацията на търговците край Брашов. Основната му функция е била да служи като защита за експедиции, минаващи през дефилето Рукар-Бран, пресичащо Карпатите.

През 1920 г. град Брашов подарил замъка на кралица Мария в Румъния, в знак на благодарност за приноса ѝ за развитието на страната. Тя го възстановила и го оставила на дъщеря си принцеса Илеана.

Но през 1948 г. кралското семейство е било изгонено от съветските войски. Замъкът станал държавна собственост. През 1956 г. е бил открит за обществеността и една от секциите му е превърната в музей на средновековното изкуство.

В продължение на няколко десетилетия, замъкът е на ръба на разрушението. Но между 1987 и 1993 г.е бил реализиран обширен проект за реставрацията му.

Зад легендарният образ на Граф Дракула стои не по-малко интересна история. Като дете той е бил държан в Османската империя като политически заложник и прекарал голяма част от младостта си в затворите в Истанбул. По-късно, с подкрепата на унгарския кралски двор, той станал владетел на Влахия. Управлявал с желязна ръка. Дори една малка кражба била изключително тежко наказвана, да не говорим за тежките престъпления. Известно е, че по време на царуването му, никой не смеел да вземе пари, намерени на земята.

Въпреки фактът, че историята дава известно обяснение за появата на образа на Дракула, връзката му със замъка не е ясна. Всъщност никога не е живял там.

Замъкът Бран е бил наречен “Замъкът на Дракула” преди три десетилетия по предложение на западни туристи, които дошли в Румъния в търсене на Дракула. След като са посетили замъка в Трансилвания, те били впечатлени от приликата му със замъка, който описва в книгата си Стокър, така че го нарекли ​​”замъкът на Дракула”.

С течение на времето, връзката между романа на Стокър и замъка се вкоренила твърдо в съзнанието на хората.

източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани