Бухалът – зла поличба, предсказание за добро или просто птица

Бухалът – зла поличба, предсказание за добро или просто птица

27/02/2019 Off By nina

Преди около 48 милиона години една сова се спуснала, за да улови плячката си посред бял ден – знаем това, защото през 2018 г. изследователите на музея на Дикинсън откриха изящно запазените останки от совата. Тъй като очевидно са съществували от древността, бухалите са разглеждани с очарование, благоговение и страх през цялата история. Те се открояват в митовете и легендите на различни култури.

Символът на мъдростта и свещената птица на Атина, бухалът е потопен в суеверия. От християнската ера птицата натоварена с негативизъм, който е ясно отразен в старите суеверия. Това може да се дължи на езическата му символика и на факта, че е птицата на древногръцката богиня Атина.

Появата на бухал през нощта, когато хората са безпомощни и слепи, го свързва с неизвестното. Плиний (23-79 г. сл. Хр.) описва бухала като: „самото чудовище на нощта“ и твърди, че „когато се появи, то предвещава нищо друго освен зло“.

Вътрешностите на совите притежават лечебни свойства, които могат да възстановят здравето и да облекчат болката. Например, смес от мозък на сова и масло, нанесена директно в ушния канал, лекува болки в ушите.

Бухането на совите се смятало за лошо предзнаменование. В древен Египет, ако един нисш служител получи глиф на сова от фараона, се е разбирало, че получателят трябва да отнеме живота си. В културата на Теотиуакан, бухалът също се възприемал като зъл знак, както и като едно от многото свещени животни на бога за дъжд Тлалок. През Средновековието в Европа, бухалът е бил придружител на вещици и обитател на тъмни и нечестиви места.

В древността са вярвали, че магарешка кашлица се лекува със супа от бухалско месо.

Ако бухал бухне в полунощ, това се приемало за поличба, че някой скоро ще умре, но, ако бухне посред бял ден, било на пожар. Тъй като християнското суеверие гледало на бухала изключително негативно, хората вярвали, че ако бухал бухне директно в лицето на някого, това било на лош късмет. От друга страна езическите схващания приемали това за добра поличба- смятало се, че по такъв начин мъдрата птица предавала мъдростта си на човека.

Ако през нощта бухалите започнат да бухат усилено, в Средновековието смятали, че вещиците са навън и шетат наоколо. Не е кой знае каква изненада свързването на бухала – птицата на свещеното познание с вещиците – ученичките на свещеното познание.

На други места са вярвали, че ако срещнете бухал през нощта, предстои ви да се придобиете голямо предимство над другите хора в работата си.

За белите сови се е вярвало, че са душите на мъртви хора, другаде са смятали, че птиците могат да показват къде има скрити съкровища.

Ако вие бухнете на бухала и той ви отговори, очаквайте късмет през останалата част от месеца.

Превод от английски – Нина Жишева