Бъдещето на колите

Бъдещето на колите

14/10/2018 Off By martha

Коли, без шофьори.

Това е бъдещето. Самоуправляващите превозни средства са автомобили или камиони, в които никога повече няма да се изисква шофьор да е в контрол, за да е безопасно управлението на превозното средство. Известни също като автономни или “без водачини” автомобили, те съчетават сензори и софтуер за управление и навигация.

В момента в Съединените щати няма законно действащи, напълно автономни превозни средства. Съществуват, обаче, частично автономни превозни средства – автомобили и камиони с различна степен на самоавтоматизация. От конвенционални автомобили със спирачки и помощни ленти до изключително независими и самоуправляващи се прототипи.

Как работят?

Различни технологии за самоуправление биват разработени от Гугъл, Убър, Тесла, Нисан и други големи производители на автомобили и технологични компании. Докато детайлите на дизайна се различават, повечето системи за самоуправление създават и поддържат карта на обкръжението си по всяко време, базирана на широк спектър радарни сензори. Софтуерът обработва и очертава пътят на движение и изпраща инструкции до автомобила, които чрез система контролират ускорението, спирането и управлението. Кодирани са правила, алгоритми за избягване на препятствия и “умна” дискриминация на обекта (т.е. различаването на велосипед и мотоциклет).

Разходите и ползите от автомобилите със самостоятелно управление са все още хипотетични. Необходима е повече информация и време, за да се оцени напълно как те ще окажат въздействие върху шофьорите, икономиката, равнопоставеността, околната среда и общественото здраве. Безопасността, обаче е основна грижа. Много хиляди хора умират всяка година в автомобилни катастрофи, а самоходните превозни средства биха могли хипотетично да намалят този брой. Тази технология би могла да помогне на лица, които не са в състояние да управляват превозни средства. Но цялостното приемане на автономни превозни средства може да измести милионите шофьори.

Учените работят вече десетилетия по въпросът свързан с транспорта и те силно се застъпват за екологичните превозни средства, горива и инфраструктура. Реално ако тези автомобили бъдат направени с електрическо захранване вместо газ и докажат, че са безопасни, те наистина биха преобразували начинът, по който се придвижваме в бъдеще.

 

Автор: Мартина С. Попова