Вегас на Изток – полуостров Макао

Вегас на Изток – полуостров Макао

09/04/2019 Off By martha

Храната е неразделна част от културата. Но какво се случва, когато културите се променят бързо?

Полуостров Макао отдавна е бил повлиян от португалците, които създали търговско пристанище там в средата на 16-ти век. Всъщност, това било подходяща колония от 1887 г. до 1999 г., когато европейците прехвърлили суверенитета си обратно в Китай. Но уникалната смесица от португалски и китайски корени в региона рядко се появява, когато хората говорят за пътуване до Макао.

Тези дни повечето хора познават Макао като “Вегас на Изток”, поради факта, че сега е едно от двете места под китайското управление, където хазартът е легален. Днес, под една десета от жителите на Макао са етнически маканеци. Колекцията от малки средиземноморски села бързо изчезват, тъй като строителните кранове, често финансирани от китайското правителство и чуждестранни бизнес интереси, продължават да трансформират полуострова. Има повече от 40 казина в Макао, повечето от които са построени, след като регионът се върнал в Китай през 1999 г.

Новите ресторанти се грижат за вкуса на чуждестранните туристи. Магазините на стария град са преустроени като складове за сувенири и бижутерийни магазини. Там, където някога е имало вода между двата основни острова на Макао, Колоане и Таипа, сега е “Китайската ивица” – област от рекултивирана земя, която изглежда все повече и повече като центъра на Макао с всяка изминала година.


Въпреки превъзходството на игрални автомати и масите за бакара, останките от Стария Макао все още се виждат: португалските влияния се проявяват в емблематичните руини на св. Павел, древния китайски храм A-Ma. Маканската кухня също е запазена – ако решите я потърсите. Лесно е да се намерят португалски ресторанти в региона, но само няколко места са посветени на запазването на истинската макаонска култура.

Автор: Мартина С. Попова