Вегетарианците и веганите са изложени на по-голям риск от инсулт

Вегетарианците и веганите са изложени на по-голям риск от инсулт

09/09/2019 Off By nina

Но не бързайте да грабвате пържолата.

Вегетарианците и веганите изглежда са в добро здраве. Но последните проучвания сочат, че те могат да имат по-висок риск от инсулт от тези, които ядат месо.

Изследователят Тами Тонг и неговият екип събраха данни за диетата и здравето от 48 000 възрастни американци, които нямат сърдечни проблеми. 24 400 от тях са яли месо, а 7500 са яли риба. Останалите участници в проучването са били или вегани, или вегетарианци. Изследователите наблюдават тези хора от 18 години.

След това време 2800 души развиват сърдечно-съдови заболявания и около 1100 души претърпяват инсулт.

Учените направиха изчисления и стигнаха до извода, че вегетарианците имат 20% по-висок риск от инсулт от месоядците.

Въпреки това, сред вегетарианците (и тези, които ядат риба) броят на сърдечните заболявания е бил с 13% по-малък от тези, които ядат месо.

Инсултът е много по-рядко явление от сърдечните заболявания. Затова няма нужда да бързаме да изоставяме вегетарианството.

Проучването на Тонга, между другото, не е първото, което открива увеличение на честотата на инсултите сред вегетарианците и веганите. Някои предишни показват, че същият нисък холестерол, който предпазва хората от сърдечни заболявания, може да ги изложи на повишен риск от инсулт.

Според други източници проблемът е в недостига на хранителни вещества. Тези, които не ядат месо, могат да имат недостиг на витамин В12, витамин D, аминокиселини и мастни киселини. Поради това рискът от инсулт се увеличава.

Тонг подчертава, че никой не трябва радикално да променя навиците си заради това. Диетата трябва да се съставя на базата на данни за вашето здраве, фамилна анамнеза за заболявания и др.

С други думи: това проучване не трябва да е причина да отидете в Макдоналдс и да излапате няколко хамбургера.

Превод – Нина Жишева