Спасяват вековно дърво със системи

Спасяват вековно дърво със системи

15/01/2019 Off By nina

Ако приблизително 800-годишното баняново дърво в Махабубнагар, Индия, можеше да говори, то вероятно щеше да ви каже, че интервенозна система в клоните му спасява живота му. Термитите заразили дървото, за което се твърди, че е едно от най-старите в Индия, и постепенно го огризали, докато бедният банян се оказал на ръба на смъртта. През декември миналата година някои от клоните на дървото паднаха заради нападението, в резултат на което служители затвориха достъпът на туристи до дървото.

Известно като Пилаламари заради многобройните си преплитащи се клони, баняновото дърво е с размери 405 фута от изток на запад и 408 фута от север на юг, според районния горски директор на Махабубнагар Чука Ганга Редди. Короната на Пилаламари се простира до 1263 фута, което е почти четири акра. Под дървото съществува малък храм, който се предполага, че датира от 1200 г., но точната възраст на дървото е неясна.

Ежегодно величественият старец привлича 12 000 туристи от всички краища на страната, за да се преклонят пред необятността му, но този туризъм носи сериозни проблеми за дървото. Според вестник Telangana Today, когато Пилаламари се превърна в туристическа атракция преди почти десетилетие, държавното правителство отсече клони и построи конкретни места за сядане около дървото за туристите. Туристите късат листа, изкачват се по клоните и издълбават имена в кората му. Освен това, за да запази района чист, екипът на терена изгори падналите листа, което беше лошо за почвата. Наскоро построен наблизо язовир ограничи водния поток към дървото.

По-широките клони на Пилаламари сега се навеждат надолу към земята, вместо да се издигат нагоре, което позволява на животните по земята като бели мравки и гъбички по-лесно да го нападат. Заразяването с термити е още един проблем, който тежи върху разлагащите се дървени рамене на Пилаламари. Служителите първоначално инжектирали дънера с пестицида хлорпирифос, но не отчели подобрение. Тогава опитали друг метод за предотвратяване на разпадането: вмъкнали в клоните на Пилаламари стотици солени бутилки, пълни с хлорпирифос.

„Процесът се оказа ефективен – споделя Редди пред „Таймс“ в Индия. – Освен това поливаме корените с разреден разтвор, за да убием термитите. Изграждаме и бетонни конструкции, които да подкрепят срутването на тежки клони.“ А научният директор на Съвета по биоразнообразието Телангана г-н Сайлу добавя, че „тъй като мястото на дървото не може да бъде обявено за място на биоразнообразие, като в резерват, отделът по горите ще обяви дървото за национално наследство и ще го съхранява. “

Автор – Нина Жишева