Великата Китайска Стена

Великата Китайска Стена

05/02/2019 Off By djani

Тя е една от най-големите забележителности на света. Най-дългата разделителна стена и впечатляващ пример за древна отбранителна архитектура. Тя се извива на много стотици километри сред тежък терен и стръмни планини.

Великата китайска стена е включена в списъка на Новите седем чудеса на света. Тя е и един от обектите за световно наследство на ЮНЕСКО.

Тъй като Великата китайска стена е отворена за посещение като туристическа атракция, всяка година има наплив от стотици милиони туристи. Политици и известни личности от различни страни, също не пропускат възможността да се разходят по световноизвестния символ на Средното царство.

Огромната работа по изграждането на Великата китайска стена е извършена разумно и старателно, много кръв, пот и сълзи са били хвърлени. Много работници загинали и били погребани по време на строителството, превръщайки се в част от самата китайска стена.

През 3 век Пр. Хр. един от владетелите на Средното царство е император Цин. Държавата била заплашена от врагове от всички страни, особено от агресивни нюански номади и се нуждаели от защита.Така се родило решението да се изгради непревземаема стена- висока и удължена, така че никой да не може да наруши мира на империята Цин. Изграждането на първите участъци на този грандиозен обект отнело цяло десетилетие, а изграждането на цялата Велика китайска стена е продължило две хилядолетия. На различните етапи броят на хората, едновременно участващи в работата, достигал 300 000 души. Като цяло властите принудили около два милиона души да бъдат заети с работа в строежа.Това били роби, селяни и военни. Хората работели в нечовешки условия. Някои от тях умирали от преумора, други от нелечими инфекции.

Строителството минавало по планински вериги. Строителите се придвижвали напред, преодолявайки високи възвишения и дефилета.

Според официалните данни, общата дължина на Великата китайска стена, като се вземат предвид всички нейни клонове, е 8851,8 км. Ако бъдат включени и отделни липсващи участъци, тя нараства до 21 хиляди километра (обиколката на екватора е 40 000 км.). Височината е около 10 метра с ширина 5-8 м. в различните зони.

При полагането на каменни блокове, на стената се е използвала лепкава оризова каша със смес от гасена вар.

Западната част на великата китайска стена с дълга верига наблюдатели осигурявала защита на онези, които пътували по Великия Път на коприната.

Популярният лекоатлетически маратон „Великата стена“, който се провежда всяка година, е един от най-трудните за преодоляване в света – по 42-километровото трасе, което включва и Великата стена, атлетите трябва да преодолеят 5 164 стъпала, черни чакълени пътища, обработваеми земи, оризови ниви и т.н.

източник снимки: Google

автор Тезджан Ферад – Джани