Велотуризъм в България- свобода или лудост

Велотуризъм в България- свобода или лудост

08/10/2018 Off By djani

И вие ли като мен зяпвате от изненада всеки път, когато видите снимка на европейски политик (на висок пост) отиващ на работа с колело?!?

Аз не съм от хората, разполагащи с време и желание за спорт, обаче истински се възхищавам на всеки практикуващ и реално това е чудесна възможност за решаване на някои от екологичните ни проблеми.

Ъ-ъ-ъ…Поради недостатъчно и добре изградена мрежа от велоалеи у нас, ако говорим за каране на колело из града, трябва да сте с изключително наострени сетива и вечно нащрек, защото ще ви се наложи на много места да си карате по платното… Струва ми се доста рисково начинание и стига да не ви блъсне някой батка, който има някаква много спешна задача или силиконка с дефицит на разбиране за габарити или пък не ви откраднат колелото…То и вие може да се снимате като онези европейски политици, за които споменах в началото и да дадете добър пример на всички останали.

Затова предлагам да насочим вниманието си към другата страна на велотуризма, която звучи по-реалистично в родината ни Именно Велотуризма.

Ако сте решили и вие да се присъедините към тази специална група от хора, които са приключенско настроени, жадуват да опознаят уникалната ни природа по нестандартен начин,  загрижени са за собственият си външен вид и чистотата на въздуха, то тази статия е за вас.

Вие май сте доста свестни хора…

В съвременният динамичен свят, велосипедът отдавна не е лукс, а необходимост. Понякога си мечтая как този  непрекъснат поток от коли, присъстващ във всеки всеки голям град, някой ден ще  бъде заменен с друго превозно средство, като например с  велосипед. Мислено вдишвам и не се задавям. За някои хора това е немислимо но за други това е прекрасен спорт, реакция и здраво тяло.

 

 

Целите и идеите за развитие на велотуризъм са привличане на наши и чуждестранни туристи, желаещи да опитат екстремен вид пътешествие през красивата ни българска природа. Опазване на природата чиста, създаване на  постоянство и традиция в този отрасъл и да се популязира велосипеда като удобно средство за придвижване. В София все още това звучи като химера.

Велосипедният  транспорт предлага множество ползи:

осигурява мобилност без значение от възрастта и нивото на приходи, благоприятства здравословното състояние, намалява замърсяването, изисква значително по-малко място от моторизирания транспорт.

Страната ни разполага със забележителни природни ресурси, подходящи за развитие на велотуризъм. Това българско наследство без съмнение предизвиква голям интерес у българските и чуждестранните туристи. Създаването на  велосипедни маршрути в България би осигурило  възможност за развиване на екологичен и здравословен туризъм. Съществуват много названия като велотуринг, велопоход или велообоколка, както и различни стилове- по международни шосета или черни пътища и планини. Не бива да се бърка велотуризма със състезателното колоездене. Тук идеята е наистина да се насладим на природни забележителности из цял свят, като използваме най-евтиният и екологичен вариант за придвижване- велосипеда.

Велотуризъм може да се осъществи за един ден, уикенд или като добре плануван международен велопоход дори за месеци. Велотуризмът няма граници и дистанции, които да не може да достигнете с колело, стига да сте физически подготвени за всяка ситуация. За разлика от пешеходните, в преходите с колело може да видите доста повече забележителности в рамките на деня, а умората спрямо пешеходния туризъм  е 3-4 пъти по-малка и в пъти по-щадяща за ставите и мускулите.

 

 

 

Велосипедът е удобен за прикачване на багаж, както за еднодневен велоизлет, така и за околосветска велообиколка. Ако все още още не сте опитали да практикували велотуризъм, не се колебайте да го направите. Обмислете внимателно маршрутите, подгответе се с необходимата екипировка и действайте разумно!

Ето, прилагам ви една карта на страната с начертани велоалеи.

 

 

Ако сте смели, издръжливи и любопитни хора, опитайте и ни разкажете.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад- Джани