Вече ще можем да ядем без да дебелеем?

Вече ще можем да ядем без да дебелеем?

28/12/2018 Off By nina

Учените са открили, че промяната на един ген у мишките им позволява да изяждат толкова храна, колкото желаят, без да наддават на тегло. Това, по време на празниците, ни звучи прекалено добре, за да е истина, но изследователите твърдят, че откритието им може да се използва като основа за човешко лечение в близко бъдеще.

Според репортажи в списание EMBO Reports учените от Югозападния медицински център на Университета на Тексас и Flinders Unversity в Австралия учените са установили, че единичният ген, известен като RCAN1, действа като инхибитор на обратната връзка за всички видове метаболитни процеси и производството на телесна топлина. След като са изключили този ген у мишките, те открили, че животинките са станали устойчиви на наддаване на тегло. Всъщност метаболизмът им е получил супер заряд, който им позволява да “изгорят” повече калории.

Досега експериментът е тестван само на мишки. Въпреки това изследователите твърдят, че техните открития притежават потенциал като нова лекарствена терапия за хора със затлъстяване или метаболитни състояния.

„Знаем, че много хора се борят да отслабнат или дори само да контролират теглото си по различни причини. Констатациите в това проучване може да означават разработване на хапче, което да е насочено към функцията на RCAN1 и може да доведе до загуба на тегло, казва водещият автор, професор Деймиън Кийтинг от университета Flinders. Резултатите показват, че ние имаме потенциалната възможност да постигнем реална разлика в борбата със затлъстяването. Вече разработихме серия от лекарства, които са насочени към протеина, който този ген произвежда и сега сме в процес на тестване, за да видим дали те инхибират RCAN1 и дали могат да бъдат потенциални нови лекарства против затлъстяване”, добавя той.

Човешкото тяло съдържа два вида мазнини: бяла мазнина и кафява мазнина. Бялата мазнина, използвана за съхраняване на енергията, е нещото, което си представяте, когато чуете думата мазнина. Кафявите мастни клетки, пълни с митохондрии, изгарят енергията и произвеждат топлина. Ние сме склонни да губим малките си запаси от кафяви мазнини с напредване на възрастта, а у затлъстелите индивиди и хората с диабет те са още по-малко. Според изследователите, изключването на RCAN1 може да допринесе за превръщането на бялата мазнина в кафява.

“В светлината на нашите резултати, лекарствата, които разработваме за дезактивиране на RCAN1, ще изгарят повече калории, докато хората почиват”, обясни професор Кийтинг. “Това означава, че тялото ще съхранява по-малко мазнини, без да е необходимо човек да намалява консумацията на храна или да прави повече упражнения.”

Разбира се, дори ако изследователите залагат много надежди на тези находки в човешкото лечение, все пак ще се нуждаем от балансирана диета за по-добро здраве. Въпреки това, за хора с хронично затлъстяване или метаболитни състояния, това може да послужи като много полезен инструмент за лечение.

Автор – Нина Жишева