Видове кебап

Видове кебап

28/04/2019 Off By djani

Турската кухня се е развивала през вековете и произхожда от кулинарните традиции на номадските тюркски племена, които от своя страна са най-силно повлияни от гръцката (и цялото Средиземноморие), балканската, арабската, кавказката кухня, както и хранителните забрани на исляма. Подобно на целия ислямски свят, в Турция има специални разпоредби за храна и нейното приготвяне – харам (забранено) и халал (разрешено). Животните се колят по специален начин, според мюсюлманския ритуал.

Дюнер кебап е най-популярният кебап в цяла Европа. Начин на приготвяне: тънки филийки се изрязват от вертикално поставен и бавно въртящ се шиш с дълъг остър нож, нанизан върху него с дълъг остър нож. Може да се поднася в чиния с гарнитура и салата. В Турция и в Европа, döner-kebap се превърнал в „закуска в движение“ – кебапът се увива във лаваш хляб, заедно с гарнитурата.

Кебап “Искендер” е едно от най-популярните месни ястия в Турция. Кебапът “Искендер” се сервира в чиния. Първо нарязаният на хапки хляб се слага върху чинията, след това се нарежда тънко нарязан кебап и накрая доматен сос. Сервира се с кисело мляко и обикновено се залива с разтопено масло на масата. Това е един от любимите видове кебап, който е на почит от местните жители в ресторантите на Истанбул и лесно се превръща в любимо място на туристите в Турция.

Адана кебап

Според Патентния секретар, оригинален Адана кебап се произвежда само от продавач, който успешно е преминал проверка на място от Търговската камара в Адана. Месото трябва да се почисти от кожата, нервите и мазнината. След почистването, месото  трябва да бъде нарязано на малки парчета заедно с  мазнини от опашката.

На следващия ден „отпочиналото месо” и мазнини трябва да се смелят на ръка, като се използва желязна секира с форма на полумесец. Трябва да се добавят само сладки червени чушки  и сол. След това месото се смесва с мазнината и солта. След достигане на еднородна смес, се поставя върху железни шишове с дебелина 0,5 cm, ширина 3 cм и дължина от 90 до 120 cм. Една част от Адана кебап обикновено е 180 грама месо на един шиш.

Ако не е приготвено правилно, месото ще се отдели от шиша по време на печенето. Вече наредените шишове се пекат върху огнеупорни въглища от дъбова дървесина. Когато месото стане тъмно кафяво, то е готово. По време на този процес шишовете често се обръщат.

Патладжан кебап

В Газиантеп и югоизточна Анадола се предпочита най–много този вид кебап. В домашни условия може да се приготви лесно. В тава за фурна се редуват вертикално нарязани на кръгчета патладжани с дебелина 1,5см. с кюфтета и кръгло нарязани домати. Пече се във фурна.

Ислим  кебап

По дължина се нарязват ленти патладжан  и се пържат  от двете страни. Отделно се приготвят кюфтета и също се пържат. На кръст се поставят два патладжана, в средата им кюфте и се загръща кюфтето. Забожда се клечка за зъби на която  се забучва кръгче домат и върху него парче пипер. Залива се с доматен сос и се пече във фурна.

Съществуват още:

Çöp Şiş Kebap, Tirit Kebabı, Hatay Tepsi Kebabı, Çömlek Kebabı, Kıyma Kebabı, Macar Kebabı, Tepsi Kebabı Antakya, Çöp Kebabı, Domatesli Kebap, Patates Kebabı, Kuzu Kebabı, Zırh Kebabı, Soğan Kebabı, Tepsi Kebabı, Halep Kebabı, Fırın Kebabı, İncik Kebabı, Beykoz Kebabı, Çentik Kebabı, Tas Kebabı, Talaş Kebabı, Konak Kebabı, Şaşlık Kebabı, Oruk Kebabı, Şeftali Kebabı, Tava Kebabı, Sırık Kebabı

И сами знаете, че ястия от автентичната кухня е най-добре да се дегустират на място от местните майстори. Следващият път, когато посетите съседна Турция непременно добавете към разходката и дегустация на видове кебап.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад- Джани