Виктория – лилия великан

Виктория – лилия великан

10/04/2019 Off By djani

По същество Виктория Амазония е най-голямата водна лилия в света. Листата могат да достигнат до три метра в диаметър и могат да издържат до 36 кг., а някои видове дори до 60 кг. (!!!)

Те могат да задържат такава огромна маса поради необичайните си кухи ребра, които подсилват листата. В допълнение, ръбовете на водната лилия се огъват нагоре, което им позволява да не потъват. Интересно е, че долната част на листата е покрита с шипове. Те защитават растението от тревопасните животни и рибите.

Victoria regia е известна по целия свят с изключително големите си листа, но цветята ѝ са възхитителни. Цъфтежът настъпва само в рамките на два до три дни, веднъж годишно. В същото време ароматните бели и розови цветя се появяват над водата само през нощта. Веднага щом изгрее Слънцето, те отиват под водата. Интересно е, че както листата, така и цветята на Виктория са доста големи.

Диаметърът им варира от 20 до 30 см. Също така е важно да се отбележи, че през първия ден на цъфтежа си, пъпката има бял цвят, на втория се появява розов оттенък, а на третия цветето може да стане червено или дори тъмно лилаво. След това цветето се крие под водата и вече не се появява. Постепенно се превръща в голям плод, от който се появяват малки черни семена.

В природата, може да се намери в тропически води, където има мътно дъно. Най-често такива места се намират в реките, вливащи се в Амазонка, в Бразилия и Боливия. Също така, гигантски водни лилии растат в реките на Гвиана, които се вливат в Карибско море. Wild Victoria regia живее до пет години. Много хора мечтаят да видят гигантски водни лилии в домашното си езерце. Това растение е много капризно не само за температурата на въздуха, но и за дъното на почвата, както и за осветлението. Днес за нейното отглеждане се използват специални светлинни филтри, които имитират сянката на тропическа гора.

У дома, в тропиците, Виктория се разгръща повече от дванадесет листа. В същото време нов лист се появява на всеки два до три дни. Тя започва да се разгръща през деня и през нощта достига нормалния си размер. Цялата повърхност на реката е изцяло покрита с огромни двуметрови кръгове и няма останало място за други водни растения.

Източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани