Вирус на глупостта? Да, съществува и може да намали вашия IQ с 9 пункта

Вирус на глупостта? Да, съществува и може да намали вашия IQ с 9 пункта

05/07/2019 Off By nina

Учените от Медицинския департамент на Университета Джон Хопкинс в Небраска откриха вирус, който засяга когнитивните умения на здравите хора.

Вирусът, наречен ATCV-1, е открит случайно по време на изследването на микробите в човешкото гърло. Учените са открили, че ДНК на този вирус съвпада с ДНК на вируса, който заразява зелените водорасли.

Вирусът, който никога не е наблюдаван при здрави хора, засяга когнитивните функции, зрението и ориентацията в околната местност. Учените смятат, че ATCV-1 вероятно не засяга пряко мозъчната функция, а косвено провокира появата на други патогени, като натрупването на тежки метали, други инфекциозни агенти или замърсители.

В проучването са участвали 90 души, като в 40 от тях са открити “вируси от водорасли”. Тези, у които са намерили този вирус, се справят по-зле с тестове за обработка на визуална информация, както и за концентрация.

Вирусът веднага бива наречен “вирус на глупостта”.

По-нататъшните изследвания показват, че хората, засегнати от този вирус, губят 7–9 IQ точки. Според резултатите от теста, 44% от участниците са имали намален интелект след като са били засегнати от вирус.

Д-р Робърт Йолкен, вирусолог, който ръководи изследването, казва, че откритието е “ярък пример за това как на пръв поглед безвредните микроорганизми могат да повлияят на човешкото поведение”.

Човешкото тяло е дом за трилиони бактерии, вируси и гъбички. Повечето от тях са безвредни, но въз основа на това проучване може да се заключи, че микробите могат да повлияят неблагоприятно човешкото тяло, без да причиняват очевидна вреда на здравето.

Следващата стъпка в изследването на нов вирус ще бъде да се търси източникът на инфекция, както и да се получи по-точна информация за това как тя влияе на биологичните процеси в организма.

Превод – Нина Жишева