Висши стратези – катеричките

Висши стратези – катеричките

13/10/2018 Off By martha

Величествената катеричка. Сладурските животинчета, които обожават да Ви крадат фъстъците. Те са изключително популярни, но те правят някои доста странни неща, за които може би не знаете. Нека да се образоваме заедно.

Катеричките са много сладки, но много важно да отбележим, че не трябва да ги пипате. Фактът, че са диви животни трябва да подсказва, че вероятно разнасят разнородни болести, но много често те са носители на чума. Естествено, тази болест е лечима сега с антибиотици, но все пак не го препоръчваме на никого.

През целият им живот, зъбите на катеричката никога не спират да растат. Може би това е причината да харесват твърда храна – по някакъв начин трябва да ги пилят, за да не им пречат.

Всички знаем, че катеричките обожават да си правят хралупи и да си пазят безценните жълъдчета там, но една групичка от земни катерички в Америка създали изключително големи проблеми на армията, защото не зависимо от опитите им да ги премахнат, групичката не спирала да копае хралупи в ями пълни с ядрени ракети. Малките пакостници явно не са особено капризни за това не се учудвайте на странните места, на които могат да си направят дом.

Изключително интересен феномен е, че Калифорнийските земни катерички се защитават от змии като се търкат с вътрешностите на мъртви змии. Това със сигурност е доста заплашителна техника, която реално работи и държи врагът им далеч от тях.

Учудващо е, че тези малки гризачи са доста конкурентки едни с други. Ако катеричка усети, че около нея има друга, която вероятно я наблюдава докато си заравя жълъдчетата, тя ще се престори, че ги заравя като издълбае дупка и я напълни с някакви боклучета, след което бързо избягва с храната си. Така излъгва конкуренцията и предпазва храната си от кражба.

Като цяло, изглежда, че катеричките имат доста силни тактически умения. Щом почват да окупират ядрени оръжия може би трябва да се притесним.

 

Автор: Мартина С. Попова