Вкаменелости като скъпоценни камъни

Вкаменелости като скъпоценни камъни

05/07/2019 Off By martha

Необичайно колоритни вкаменелости, намерени в Австралия, принадлежат към зашеметяващ нов вид динозавър, който консумира растения, съобщават учените в дневника на палеонтологията на гръбначните животни. Останките не принадлежат само на първото открито в страната стадо или семейна група от динозаври, но също така представляват на най-цялостното изкопаемо на динозавър, запазено в опал.

Открит близо до град Lightning Ridge, на около 724 километра северозападно от Сидни, стоте странни кости имат рядко синьо-сив оттенък с блестящ цвят на скъпоценни камъни. Lightning Ridge е известен с това, че извлича вкаменелости, изсечени от често ярко оцветен опал, скъпоценен камък, който се образува в продължение на дълги периоди. Но намирането на изцяло нов вид динозавър е забележително.

“Всеки път, когато открием нов австралийски динозавър, той е интересен, защото имаме толкова малко материал”, казва Стивън Поропат, палеонтолог от Технологичния университет в Мелбърн, който не е в екипа, направил откритието. Докладът за известните австралийски динозаври в момента съдържа около 24 вида, отбелязва той, включително Weewarrasaurus, друг вид от Lightning Ridge, намерен и описан през 2018 година.

Най-новият вид, наречен Fostoria dhimbangunmal, е игуанодоноподобен динозавър, който е живял преди около сто милиона години по време на средата на Креда, когато този район е бил широка заливна низина с езера и реки, вливащи се във вътрешното море Ероманга.

“Потопните низини често са били влажни и богати на растителност, което означава, че те са добро място за динозаври, които ядат растения”, казва преподавателят Фил Бел, палеонтолог в Университета на Нова Англия в Армидейл, Нов Южен Уелс.

Дългогодишният опален миньор Боб Фостър е намерил фосила през 1986 г. Учените в австралийския музей в Сидни, заедно с резервистите на австралийската армия, помогнали на Фостър да изкопае находката вкопана в скални блокове, след което музеят взел вкаменелостите в тяхната колекция.

Фактът, че са оставени и забравени в продължение на 15 години и били изложени в магазина за опали в Сидни, е накарал Фостър да реши да си възвърне откритието. Като единствена по рода си сбирка от изкопаеми, учените оставили повечето от костите, вградени в скалите, и вместо това използвали компютърна томография, за да ги извлекат за изследване.

„Първоначално си мислехме, че това е един скелет, но след като започнахме да изучаваме отделните кости, осъзнахме … имаше части от четири лопатки, всички с различни размери“, обяснява той.

Около 60 от костите са от един вероятен възрастен динозавър с дължина почти 5 метра, докато другите са от непълнолетни с различни размери, което подтиква учените да предположат, че те са останки от семейство или малко стадо тревопасни динозаври.