Вкусът на подправките

Вкусът на подправките

18/09/2019 Off By martha

В надеждата да види защо пиперът има вкус на пипер, Антони ван Левенгук (1632-1723) накисва един във вода и го поставя под микроскоп. Холандският учен си представял, че вкусът му идва от малки шипове или стрелички. Вместо това той видял мънички шарени сфери – и малки движещи се организми – първите бактерии, наблюдавани някога.

Ван Левенгук, известен още като баща на микробиологията, погледна един свят през 17-ти век, който учен-фотограф Мартин Йегерли изследва днес с много по-големи подробности. Йегери направи изображения на билки и подправки със сканиращ електронен микроскоп, след което подобри частите на растенията с цвят. Някои от частите са както фабрики, така и силози, съдържащи химикали, които овкусяваме и миришеме, когато използваме тези билки.

Ароматите на билките са техният арсенал. От праисторически времена химикалите от една билка се развиват в отговор на заплахите, с които растението трябва да се изправи. Някои растения се защитават по-добре от смоли, други срещу овце. В чушките на Ван Левенгук топлината на съединенията, наречени пиперини, възпира насекомите да не се хранят с растението. В много билки откриваме намеци за видовете, срещу които билката се е защитила; в други все още откриваме мистерии.