Внимавайте как и какво готвите!

Внимавайте как и какво готвите!

12/12/2018 Off By martha

Готвенето за мнозина е приятно изживяване. Кой не иска да се наслади на домашно приготвена вечеря с любимите хора? Има обаче някой доста ежедневни продукти, които ако се сготвят грешно могат да бъдат изключително вредни за нашият организъм.

Със сигурност трябва да се внимава с готвенето на боб. Всеки, които се е опитал знае, че не става от първият път. Ако объркате нещо, обаче бъдете готови да изхвърлите всичко. Не добре сготвеният боб може да бъде изключително токсичен за тялото. Зърната съдържат веществото лектин, което може да доведе до сериозни стомашни проблеми.

За тези, които обичат ядките, може би са забелязали, че не е особено лесно да се намери сурово кашу. Повечето магазини предлагат ядките изпечени или поне до някаква степен обработени, независимо какво казва етикетът. Това е изцяло в наш интерес. Техните черупки съдържат киселина, която се съдържа и в отровния бръшлян. При допир с растението се получава обрив. Ако сте попаднали на истински сурово кашу, изпечете го преди консумация.

Феновете на морските изделия вероятно са запознати с деликатеса риба-балон. Често се среща в японската, корейската и китайската кухня. Ако готвача обаче не я приготви правилно е много възможно това да бъде последното ви ястие. Готвачите, които я приготвят прекарват години в обучение и трябва да притежават специално разрешение да готвят този деликатес. Вътрешностите на рибата трябва да бъдат премахнати много внимателно. В черният им дроб и яйчниците има вещество, наречено тетродотоксин. Ако е консумирано, то пречи на нервите да предават свободно сигнали до мозъка. Без нервни импулси мускулите спират да работят, дори и тези, които ни помагат да дишаме. Само няколко милиграма могат да убият човек. Това е едно от най-токсичните вещества.

Ако сте от тези, които искат да опитат всичко, което този свят може да предложи от страна на кулинарията, внимавайте какво ядете. Дори и на пръв поглед безопасното кашу крие своите нетипични свойства.

 

Автор: Мартина С. Попова