Внимание, Лавина!

Внимание, Лавина!

21/02/2019 Off By djani

Лавината не е разярена жена, заплашваща да ви повлече с леденият си гняв, а огромна маса сняг, която се спуска от склоновете на планините. Извън шегата, изобщо не бива да се подценява. Притежавайки висока мощност, това природно явление може да причини сериозни щети, понякога дори да унищожи сгради, разположени в подножието на планините. Тя е много опасна за катерачи, скиори и други хора в планината. Историята помни не един нещастни случаи с хора затрупани, и изчезнали след лавина.

Снежни лавини се появяват поради натрупването на големи количества сняг с течение на времето по планинските склонове. Особено много от тях се събират на склонове с наклон 25-45 °. Невъзможно е да се избегне това, тъй като валежите са естествен процес. И хората просто трябва или да провокират самата лавина, или да предскажат свличането ѝ, забранявайки за посещение склона за това време. В някои случаи е възможно да се предскаже лавината  доста точно, тъй като има причини, провокиращи това явление. Например:

– обилни снеговалежи, които увеличават количеството сняг по склона до критична точка.

– Повишена влажност, която прави снега по-тежък.

 – Драстични промени във времето. Например, силни колебания в температурата или понижения на атмосферното налягане .

– Силни механични въздействия. Като падаща скала или земетресение.

Понякога по склоновете на планините могат да се натрупат много големи снежни маси. Свличайки се, те са способни да причинят много повече щети, отколкото обикновено. Такива мощни лавини могат дори да унищожат цели селища в подножието на планините.

Много по-често, жертвите на лавини са катерачи, скиори, сноубордисти и други хора, които са в планината в неподходящ момент. И въпреки че имат шансове да оцелеят, те не са много високи. Следващите редове на не са за хора със слаби сърца.

При първият удар, снежната струя може да разбие костите в тялото, а много от тях умират веднага. Възможно е хората, които са преживели такава среща със сняг,  просто да заспят, погребани във впечатляващите дълбини. Най-често това се случва и дихателните пътища в такива случаи могат да бъдат запушени със сняг, поради което жертвите умират от задушаване. За съжаление е много трудно човек сам да се измъкне от такава огромна маса сняг и не им остава нищо друго освен да се надяват някой да ги открие.

Тук събрах няколко основни неща, които трябва да знаете, ако сте фен на зимното пребиваване в планината и (не дай Боже) сте пряк участник в подобно явление:

– Като начало, опитайте да не се паникьосвате колкото и лесно да звучи на думи, все пак е постижимо. Това е необходимо, за да взимате трезви решения, които може да ви спасят живота.

– Ако имате опит в планината, вероятно сте наясно, че ако случайно забележите наченки за появата на лавина, в никакъв случай не трябва да се опитвате да я възпрете. Препоръчва се незабавно да се движите перпендикулярно на пътя, за да се избегне попадането ви в средата на вихрушката. В случай, че лавината започне под краката ви (което може да се случи при каране на ски или сноуборд), действайте бързо и се опитайте да скочите нагоре, над линията на счупване.

– Ако имате под ръка нещо стабилно като предмет, опитайте да се „заземите” или  „вкорените”.

– Ако вече сте попаднали насред снежната вихрушка, „плувайте”. За това разбира се е необходима доста воля и физическа издръжливост, но ако успеете да останете на повърхността, шансовете за оцеляване ще бъдат в пъти по-високи.

– Ако вече сте затрупани и чакате  да ви открият, опитайте да вдигнете високо ръка. Това може да улесни тези, които ви търсят.

– Повечето хора, затрупани от лавина, загиват в следствие на задушаване. Запушете устата и носа си с ръце за да спечелите време, още в движение, а ако сте затрупани, незабавно създайте нещо като „стая за дишане” около главата си, изкопавайки максимално свободно пространство.

Принципно, най-доброто нещо, което можете да направите, за да оцелеете при лавина, е да сте информирани предварително.

Проверете не само прогнозата за времето, но и уебсайта на местния информационен център.

Ако сте от любителите на планината, бъдете предпазливи и информирани, уважавайте планината и нейните закони.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани