Внимание – познаваме ли правилата в обществото?!?

Внимание – познаваме ли правилата в обществото?!?

02/04/2019 Off By djani

Етикет – най-общо казано, това са: правилата на поведение на хората в обществото, които определят какво може и какво не може да се направи в определени ситуации. Познаването на етикета, помага да се направи добро впечатление на хората и да се изгради ефективна комуникация. Тези познания са особено полезни при посещение на церемониални събития.

Ако приемете покана, покажете точност. Повече от половин час може да закъснее само много важен човек или звезда: както знаете, те не закъсняват, но се забавят .

На парти е винаги по-добре да дойдете с подарък. Не е задължително да е скъпо. Печеливши опции са вино и десерти. Ако в къщата има малки деца, вземете нещо за тях.

Форматът на поздравите на входа – целувки, прегръдки, ръкостискания или други са признаци на уважение.

Седейки в обществен транспорт с широко раздалечени крака и заемането на две места също е против правилата на етикета.

В залите на музей, библиотека, театър, кино и др. трябва да се движите възможно най-тихо. Неприемливо е да се говори силно или да викате, призовавайки вашия спътник.

В някои заведения, където няма главен сервитьор, клиентите самостоятелно отиват на  маса. В този случай кавалерът върви отпред, а дамата зад него. Той придърпва стола, дамата сяда, и после той сяда. В същото време е по-добре да се настанят по такъв начин, че да е по-удобно за сервитьора да обслужва дамата, тъй като тя е първата, на която се сервират ястията.

Обичайни правила се прилагат и за масата.

Яжте със същата скорост като останалите.

Най-добре е да се избягват някои деликатни теми за говорене. Смята се, че не може да се говори за заплата, политика, здраве, религия. Добри теми за случаен разговор са: спорт, времето, готвене, домашни любимци, изкуство, наука, пътуване и други подобни.

Не поставяйте смартфона на масата на обществени места. По този начин ще покажете колко важна е тази притурка в живота ви и колко безинтересни сте в разговора, който се провежда. По-добре е да не използвате телефона изобщо по време на вечерята.

Винаги включвайте или изключвайте безшумния режим в театъра, библиотеката, киното, лекцията или друго официално събитие.

Ако сред гостите има непознати, те трябва да се запознаят помежду си.

На женският пол се препоръчва да не нанася грим по време на разговор или на масата, а мъжете не трябва да разчесват косата си или брадата си.

Не забравяйте да благодарите! Кажете благодаря на домакина и, ако е възможно, на другите, с които сте говорили, за интересния разговор. Домакинът трябва да благодари на всички гости, споменавайки, че пристигането им е направило това събитие специално.

Етикетът на хранене е специфичен. В по-висока класа заведения за хранене, както и събития от висок ранг, персоналът задължително разпознава знаците, които ще му дадете чрез езика на тялото, както и поставянето на отделните прибори върху чинията. Ако се налага да бъдете част от подобни събития, познаването и използването на отделните категории прибори хронологично е задължително.


Нищо не ни струва толкова евтино и не се цени толкова, колкото и учтивостта. Правилата на етикета са доста прости и се основават на здравия разум. Вие показвате любезност към друг човек, той го показва пред вас. Така всеки печели.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани