Внимание – Скорпиони

Внимание – Скорпиони

09/11/2018 Off By djani

Понякога подсъзнанието ми прави опити, чрез писане да  преодолява различни свои фобии. Или да си обясни нещо непонятно. Така например едно време, написах разказ през погледа на една хлебарка. После един от името на мъж. Трябваше да играя мъж в един спектакъл и се опитвах неистово да вляза в гледната точка на  мъжкият мозък. Признавам, че и с двата опита, освен, че писането ми достави неистово удоволствие, не успях да преодолея нищо. Днес посягам към темата за едни същества, които будят единствено страх в мен.

Скорпионите. 

Според официалните източници, Скорпионите (Scorpiones) са разред безгръбначни животни с осем крака, принадлежащи към клас Паякообразни. До тук с „безобидната информация. Сега да видим някои от най-опасните и отровни видове скорпиони. Затаете дъх. Започваме.

От 1750 вида скорпиони, които съществуват, отровата на около 50, представлява заплаха за хората. Ето и малка селекция опасни видове.

 

Buthus occitanus, псевдоним на обичайния жълт скорпион. Намира се в Близкия изток, в Африка, отчасти в Европа. За разлика от повечето скорпиони, той е вегетарианец, който се храни с листа и кората на дърветата. Рядко ужилва хора, но когато това се случи, неговата отрова може да предизвика затруднения в дишането, повръщане и замайване.

 

Parabuthus transvaalicus принадлежи към рода африкански пустинни скорпиони. Скорпионът използва огромната си черна опашка, за да пръска отрова на разстояние до един метър. Въпреки че отровата не е смъртоносна, тя причинява изгаряща болка и слепота, понякога постоянна.

 

 

Uroplectes lineatus обитава югоизточна Африка. На първо място е известен с впечатляващия си външен вид. Неговите ухапвания са изключително болезнени и могат да причинят симптоми на треска, но често преминават без сериозни последствия.

 

 

Heterometrus swammerdami, подвид на азиатския горски скорпион. Отровата му е много слаба. От друга страна, това е най-големият скорпион в света, който достига  до 23 см! Ако сте ужилени от такова чудовище, няма да умрете, но ще го помните за цял живот.

 

Centruroides vittatus, лъскавият дървесен скорпион е един от най-разпространените арахмиди в южните щати и в Северна Мексико. Обикновено живеят под кората на дърветата, но също и с радост населяват дървени къщи. При възрастните здрави индивиди,  захапката може да бъде фатална за деца и възрастни хора.

 

Tityus serrulatus, най-опасният скорпион в Бразилия, характеризиращ се с агресивно поведение и силно токсична отрова. Известен е също с т.нар. партньорно – генетичен метод на възпроизвеждане, който включва само женски.

 

Androctonus crassicauda е “арабски дебел скок” от Саудитска Арабия, Иран и Турция.  “Androctonus” се превежда като “убиец на хората”. Отровата от арабския дебел скорпион съдържа мощни невротоксини и е смъртоносна заплаха за ужилен човек.

 

Androctonus australis, e  известен като жълтият маточен скорпион, е друг член на рода Androctonus. Намира се на територията на Северна Африка и Южна Азия, и е известен с изключителната си издръжливост .Той  е в състояние да издържи на пясъчни бури, които увреждат дори бетонни и стоманени конструкции. Изключително отровен, ухапването му убива човек в рамките на няколко часа, освен ако не е осигурена спешна медицинска помощ.

 

 

Hottentotta Tamulus, индийски червен скорпион, обитава терироториите на  Индия и Непал. Подобно на други дървесни скорпиони, той обикновено намира подслон под кората на дърветата. Невротоксичната му отрова убива от 8 до 40% от жертвите, най-вече деца.

 

 

 

Leiurus quinquestriatus, жълт скорпион. Той е  един от най-отровните скорпиони на планетата, живеещи в Северна Африка, Турция и Саудитска Арабия. Малка доза от смъртоносната му отрова може да доведе до силна болка, и дори да  убие възрастен човек.

 

Мммне.. не мисля, че събраната информация ми помогна да преодолея каквото и да е спрямо скорпионите. Но повече информация никога не е излишна. Те са от видовете, на които предпочитам да се възхищавам само на картинка. И за финал и наше успокоение, скорпионите в България са дребни по размер и на дължина достигат до 4 – 5 cm. Поради малките си размери (съответно и количеството отрова, което могат да отделят, е малко). Убождането от тях не е опасно за човека. Действието им се доближава до ужилването от пчела или оса.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад- Джани