Внимателнo с жестовете

Внимателнo с жестовете

10/01/2019 Off By djani

Това, което се счита за приятелски жест на едно място, може да изглежда обидно в друго. Ако сте авантюристи и ви се рискува, спрете да четете, но смятам, че тази информация може да бъде особено полезна в страни, чиято култура не познаваме. Вероятно някои ще ви се сторят абсурдни, но ако искате да направите добро впечатление, имайте едно наум, все пак.

И така – да започваме.

Тайланд

Избягвайте да докосвате главата на човека, тъй като това се счита за неуважителен жест. Главата се счита за най-святото място на тялото.

Франция

Няма нужда да се ръкувате, когато целувката по бузата е по-подходяща. Такъв жест би бил особено нетактичен, ако поздравите една жена.

Иран

Повечето от нас смятат повдигнатия палец за положителен жест, но в Иран и някои други страни от Близкия изток това се счита за неприличен жест, затова трябва да го избягвате.

Индия

Въздържайте се от публично изразяване на чувства с хора от противоположния пол. Никога не предавайте нищо (пари или подаръци) с лявата си ръка, тъй като лявата ръка се счита за мръсна и традиционно играе ролята на избърсване след отиване до тоалетната.

Пръстенът на палеца и показалеца “OK”, което означава “всичко е в ред!”, във Франция означава “нула” или “безполезно”. В Гърция и Турция този жест е много вулгарен… В някои страни от Близкия изток, като Кувейт, „ОК“ означава злото око.

Италия

Почесването по брадичката означава намек, че искаш да се отървеш от събеседника си.

САЩ

Не забравяйте да оставите бакшиш, независимо от качеството на услугата.

Германия

Когато се влиза нечия къща, винаги се носи подарък и не се допуска закъснение. Когато носите цветя, не давайте червени рози, тъй като те символизират любов, карамфили, тъй като те символизират траур, или лилии, тъй като те обикновено са носят на погребение.

Гана

Не бива да правите снимки в селските райони на Гана, тъй като се смята, че по този начин ще откраднете душата на човек.

Нигерия

Не използвайте лявата си ръка, тъй като се счита за мръсна.

Китай

Не давайте подаръци, които са четири на брой и не ги увивайте в бяла, синя или черна хартия, която се счита, че носи нещастие. Прието  е, подаръците да се дават и получават винаги с две ръце и никога да не се отварят веднага .

Сингапур

Не дъвчете дъвка или плюйте на улицата, освен ако не искате да получите осъдителен поглед (то това е ужасно във всяка една географска ширина, ама дали на Ганьо му пука…?!?)

Великобритания

Не се обръщайте към бармана, искайки бира, държейки индекса и средния пръст с дланта си към себе си. Това е като да покажете среден пръст на човека отсреща и най-вероятно ще ви се покаже вратата.

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани