Впечатляващото откритие на Цинцзян

Впечатляващото откритие на Цинцзян

27/03/2019 Off By martha

Впечатляващa нова находка привлича данни за експлозия през ранните години на човечеството. Останките на животните от преди 518 милиона години са запазени до най-меките си черти и повече от половината са нови за науката. Много от древните останки, открити случайно на брега на река в Китай, са едни от най-поразително запазените вкаменелости, познати на Земята.

Мястото от преди 518 милиона години, наречено Цинцзян, се присъединява към бройката на само няколко други места по света, където съхранението на изкопаеми е толкова необичайно, че е запазило дори телата на меки животни. Наричани Lagerstätten, тези специални видове депозити включват известния канадски шист Бърджис, който датира преди 507 милиона години, и китайското местност Ченцзян, която се е образувала приблизително по същото време като Цинцзян, но в по-плитки води.

Досега изследователите са идентифицирали 101 животински вида в останките и повече от половината от тях са чисто нови за науката. Откритието допринася значително за нашето познание за ранния камбрийски период, когато животът процъфтява със впечатляваща скорост. Само за няколко десетки милиона години по целия свят се появяват сложни морски екосистеми, изпълнени със същества, които формират основата на днешните основни групи животни. Смята се, че много фактори са предизвикали тази безпрецедентна радиация на видовете – от нови плитки морски местообитания до еволюцията на ДНК регулацията, което е позволило формирането на сегментирани планове за тялото.


Изящните вкаменелости биха могли да помогнат на учените да разкрият още една еволюционна мистерия, която бушува от години: Къде тези необичайни животни, които все още съществуват днес, се побират на дървото на живота?

Автор: Мартина С. Попова