Врабчетата, тези дребни смелчаги

Врабчетата, тези дребни смелчаги

11/12/2018 Off By djani

Имах един познат, който твърдеше, че виждал хората като животни. Не, че ги оприличавал, а наистина ги виждал с човешко тяло и някаква животинска глава. Аз пък като наблюдавам врабчета, ми приличат на един определен вид хора (Дето се вика – разни хора, разни отклонения).

Хора, съществуващи кротко и почти незабележимо, но борещи се настървено за залъка си. Виждала съм с очите си как дребно врабче краде хапка под носа, пардон под клюна на едър черен гарван. Смятам, че това не е нахалство, а буквална борба за оцеляване.

Пъргави, симпатични, издръжливи, напоследък все повече ми заприличват на хората на Балканите. Сгушени в своя малък кръг на внимание, всеки в своята си перушина, издържали какво ли не, студуват, гладуват, но се борят…

Да, поете и ние като врабчетата оцеляваме, търсейки смисъл.

Преди да съм се разплакала, бързам да кажа, че днес ще поговорим малко за…

 

Врабчетата са род дребни птици. На територията на България се срещат 4 вида. Най-широко разпространено е домашното врабче, а по селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното врабче. Испанското се среща много рядко.

Хранят се предимно с растения, насекоми и други безгръбначни. Човката им  е снабдена със силна мускулатура. Гнездата са кълбовидни със страничен отвор и се намират сред клоните на дърветата.

Врабчетата са полигамен вид – един мъжкар може да има до 3 женски, които са с него само в размножителния период. Женската снася от 2 до 6 бели, изпъстрени с кафеникави, сиви и черни петънца, яйца.

 

Мътят и двамата родители в продължение на 13-14 дни. Малките се излюпват голи, слепи и безпомощни и напускат гнездото след около 17 дни.

Продължителността на живота им не е много дълга. Има изключения, в които са забелязани 9 и 11 годишни врабчета, но повечето от тях не доживяват до 4 години. Много млади птички умират още през първата зима, така, че средната продължителност на живота на врабчетата е 9-21 месеца.

На места, където живеят много врабчета, събират младите в едно гнездо под наблюдението на „врабче – бавачка” – обикновено старо опитно врабче, което пази малките и предупреждава за опасност.

 

Орнитолозите от целият свят алармират:

БРОЯТ НА ВРАБЧЕТАТА РЯЗКО НАМАЛЯВА.

Птичките изчезват навсякъде- в Европа, Америка, Индия, В Близкия изток. Преди няколко години във връзка с това дори установиха ,,Световен ден на врабчетата“, който се отбелязва на 20 март. Изследователите казват, че тези птици са били неблагоприятно засегнати от влошаването на градската среда, силното замърсяване на почвата и уличните повърхности – в края на краищата врабците прекарват по-голямата част от живота си скачайки по земята. Това отново е сигнал за нас. Хора, не изхвърляйте дъвките си и други отпадъци по земята. Те не знаят, но вие знаете, че това е опасно за тях. Смилете се.

 

 

Все по-рядко чувам цвърчене на врабчета.

Никак не искам, това да е последната им зима.

 

източник снимки: Google

автор: Тезджан Ферад – Джани