Вредата на текстилното производство

Вредата на текстилното производство

26/11/2018 Off By martha

Огледайте се – най-вероятно това, което носите е изработено от плат. Това подчертава важността на тъканите в нашия живот. Знаете ли обаче какво се случва в производството на различни текстилни изделия и дрехи, които използваме ежедневно и как това влияе отрицателно на нашата околна среда?

Експерти твърдят, че веригите за доставка на текстил са сред най-сложните във всички производствени сектори по света. За начало имаме влакното, което се получава или от растение, животно или суров нефт. Техниката, необходима за постигане на влакна, е както енергоемка, така и интензивна за замърсяването. След това влакното преминава обработка, докато се превърне в прежда. Някъде по линията се използват избелители и бои. Най-накрая тъканта се превръща в дреха, която може да бъде любимата ви риза, пуловер, сако, костюм или други луксозни облекла, които притежавате.

Всички тези стъпки имат въздействие върху околната среда, което не бива да се подкопава. В текстилната промишленост се използват големи количества вода, тъй като преждата трябва да се измива постоянно. Последните проучвания съобщават, че текстилното производство е отговорно за 8% от глобалните емисии на парникови газове. Самото производство на облекло генерира 6.7% от емисиите, което е равно на около 3.3 милиарда тона въглероден диоксид. Важно е да се отбележи, че над 50% от емисиите се получават от етапите на багрене и дообработка, подготовка на прежди и производство на влакна.

Памукът представлява най-пестицидно интензивната култура в световен мащаб. Пестицидите причиняват вреда на хората и водят до загуба на много животи всяка година. Също така, те използва голяма част от земеделската земя. Обработват се с химикали, а те често остават в тъканта и се освобождават когато използваме дрехите. Допълнителен проблем е развитието на генетично модифициран памук. За да разраснете достатъчно памук само за тениска, се нуждаят от 257 галона вода. Избелването и боядисването на получената тъкан създава вредни вещества, които вливат в нашата екосистема.

В много скоро време трябва да се замислим как да се преборим с този проблем. Ясно е, че не можем да останем без дрехи, но трябва да премислим алтернативите. Ако не са собственото ни здраве, поне за това на нашата планета.

 

Автор: Мартина С. Попова