Вредят ли ни електронните устройства?

Вредят ли ни електронните устройства?

08/01/2019 Off By martha

Ако четете това, значи сте в пряка близост с електронно устройство. Около 1-5% от хората казват, че им става лошо и се замайват когато използват подобно устройство продължително. Те смятат, че имат т.н. „Wi-Fi синдром“ – телата им реагират силно към електромагнитната радиация, която излъчват устройства като рутер за интернет. Докато симптомите са истински, докторите смятат, че причината е напълно различна.

Идеята, че ежедневната радиация от електронните устройства звучи логично. Тъй като те произвеждат радиация, а тя е вредна за човешкото тяло, тогава и те би трябвало да се поместят в тази категория, нали? Объркването идва от самата дума радиация. Тези, която е вредна за нас е йонизиращата радиация. Нея получаваме от солариума, рентгеновите снимки или от токсични материали. Факт е, че самото ни слънце излъчва по-голямо количество радиация от колкото микровълновата ни печка или телефона, и от нейонизираща. Те нямат достатъчно енергия да променят структурата на атомът и да повредят на тялото ни.

Естествено, че ако получите достатъчно голямо количество от каквото и да е, то ще бъде усетено. За сега няма намерена причина, която да показва, че нейонизиращата радиоактивност е вредна. Това обаче не спира хората от това да вярват, че имат електромагнитна хиперсензитивност. Въпреки, че те докладват огромно количество различни симптоми – сърбеж, проблеми със съня, главоболие, замайване, умора и т.н. – установено е, че те са истински, но е и причината, заради която те се появяват. Неща като главоболие и гадене не са определящи фактори, тъй като те могат да бъдат причинени от множество неща. Направени са опити с хората, които проявяват такива симптоми около електронна техника. Изложили са ги на нейонизираща радиоактивност, но резултатите били още по-объркващи. Хората с електромагнитна хиперсензитивност не можели да разграничат кога да били облъчени с радиоактивност и кога не, но на всичкото отгоре, участници, които не проявявали симптоми преди експериментът получили някои от тях.

Учените казват, че това може да бъде обяснено чрез психология. Ако хората вярват, че електрониката ни кара да се чувстват зле, ситуацията ескалира. Често хората с електромагнтитна хиперсензитивност имат други психологични диагнози, като депресия или тревожно разстройство. Няма как да се оспори, че продължително гледане на електронен екран уморява очите ни и може да доведе до главоболие, но това със сигурност не е радиацията.