Всички ли виждаме цветовете еднакво

Всички ли виждаме цветовете еднакво

20/02/2019 Off By nina

Ако погледнем листата на едно дърво, виждаме, че те са „зелени“. Но е възможно вие да ги виждате като зелени, а аз като цвят, по-близък до вашето кафявото или може би дори повече към лилавото ви.

Очите усещат светлина, която е съставена от много вълни с различна дължина. Най-късите дължини на вълните, които можем да видим, ни дават цвят виолетов, докато най-дългите дължини на вълната ни дават червено.

Има и много дължини на вълните, които не можем да видим и те създават цветове, които дори не можем да си представим.

Повечето от обектите, които виждаме наоколо, не правят светлина сами. Вместо това светлината от слънцето, луната или изкуствените лампи се блъска в тях. В зависимост от обекта, някои дължини на вълната на светлината ще бъдат отблъснати, докато други ще бъдат погълнати. Всичко това се случва много бързо, защото светлината се движи изключително бързо – почти 300 метра в секунда. Така че, цветът на даден обект се определя от дължината на вълната, която е отблъснал и всеки може да види цвета му. Но в човешкото тяло се случва още нещо, което засяга начина, по който хората виждат цвета.

Клетки и конуси

Задната част на очите ни е покрита с тънък слой клетки, които реагират на светлина и се наричат ​​конуси.

Повечето хора имат три вида конуси в очите си – S, M и L конуси – и всеки от тях усеща светлинни вълни с определена дължина.

Когато една дълга вълна удари L конус, тя сякаш се вписва в нето, като ключ в ключалка. Тогава конусът се активира. L конусите се активират единствено от дълги светлинни вълни, така че няма да няма да реагира на нито една къса или средна вълна: те отиват в конусите S и M.

Когато светлината активира S конусите, виждаме синьо, когато става дума за М конусите, виждаме зелено и, когато става дума за L конуси, виждаме червено.

Някои хора имат повече или по-малко от три вида конусни клетки в очите си. Някои – не можем да сме сигурни колко точно – имат четири вида конуси. Много хора имат само два вида конуси и те се наричат далтонисти. Хората не виждат нещата в черно и бяло; те просто имат проблеми да разберат разликата между червено и зелено – и двете могат да изглеждат като кафяви за тях. Кучетата също имат само два вида конуси, така че вероятно също имат проблеми с различаването на цветовете. Но някои животни имат невероятно цветно зрение. Пчелите, например, могат да видят по-къси вълни от хората и да използват тази способност, за да открият сладкия нектар в цветята. В цвета на мимулуса има тъмна “пътека”, която води пчелите до нектара, но хората изобщо не я виждат.

Виждаш с мозъка си

Но не само очите ни виждат. Виждаме с мозъка си. Ние казваме, че виждаме различни цветове, защото как мозъкът ни се научава да свързва сигналите, които получават от очите, с имената на различни цветове. Когато бебето покаже топката и бащата обясни: „Тази топка е зелена“, то научава да свързва цвета, който вижда с думата „зелено“, и скоро ще нарича неща от подобен цвят „зелено“.

Много други неща могат да повлияят на това как мозъкът ни вижда цвета – сезонът, това, което сте гледали допреди малко, или позицията на тялото ви. Опитайте този експеримент, за да видите сами:

Легнете на лявата си страна за пет минути, със затворени очи. Сега отворете дясното си око. След това сменете очите. Нещата изглеждат ли по различен начин, когато използвате различното око?

Докато лежахте на едната си страна, повече кръв отиде в долната, лявата, част на главата и тялото и това направи цветовете, които виждате с всяко око, по-различни.

Можем ли да сме сигурни, че хората виждат един и същи цвят, когато гледат нещо? Съвсем не – докато конусите в очите ни подсказват, че виждаме нещо подобно, вероятно всички го виждаме по-различно.

Превод от английски – Нина Жишева