Втори смъртен случай след vaping

Втори смъртен случай след vaping

07/09/2019 Off By nina

Втори човек е починал от тежко белодробно заболяване, свързано с vaping, казват здравните служители на Орегон.

Лицето, което е запазено анонимно, е починало през юли, малко след употреба на електронна цигара с T.H.C. закупени от рекреационен диспансер за марихуана. Водещият следовател по случая д-р Ан Томас, лекар по обществено здраве от отдела за обществено здраве на OHA, заяви, че човекът е бил „иначе здрав и бързо се разболял“, като изпитал сериозна нужда от кислородна маска преди смъртта си, съобщава New York Times.

Според изявление на здравното управление в Орегон, симптомите на лицето преди смъртта му са били в съответствие с симптомите на над 200 съобщени случая на белодробни заболявания в цялата страна, свързани с vaping, които в момента се разследват от Центровете за контрол на заболяванията. Техният лекар осъзнал това няколко седмици след смъртта и го съобщил на здравните служители за допълнително разследване.

Томас каза, че те все още не знаят дали конкретно продуктът на марихуана във vape писалката е довел до смъртта на човека, но че това е законно закупен продукт, а не фалшив артикул, купен на улицата – това, което първоначално смятали официалните лица, че причинява белодробните заболявания – е тревожно.

„В този момент бихме казали, че всъщност не знаем какво е безопасно“, каза Томас, според The ​​New York Times.

В края на август здравните служители на Илинойс обявиха, че щатски жител е починал от тежко респираторно заболяване след vaping, първата отчетена смърт в САЩ, свързана с електронни цигари. Малко след тази смърт CDC обяви разследването си на над 200 съобщени случая на белодробни заболявания, свързани с vaping.

Здравните служители в Орегон призовават жителите, които използват електронни цигари, да наблюдават симптоми като задух, кашлица, болка в гърдите и повръщане и незабавно да потърсят лекар, ако се влошат.

„Трябва да продължим да намираме начини да достигнем до обществеността, за да направим всичко необходимо, за да запазим младите хора“, каза Томас. „Знам, че звучи малко драматично, но в този момент не знаем какви са причините.“

Превод – Нина Жишева