Вулканът, който донесе надежда

Вулканът, който донесе надежда

07/09/2019 Off By nina

За разлика от вредния цъфтеж на червени водорасли, зелените водорасли формират основата на хранителната верига на океана и насърчават растежа на морските екосистеми.

Половината от доставките на кислород в света идва от водорасли или фитопланктон.

Изригването на вулкана Килауеа през 2018 г. опустоши Хаваите. Лава се разля из квартали и ферми, унищожи повече от 700 домове и покри 13 квадратни мили земя с плочи от тъмна вулканична скала. Но, когато тази лава се изля в океана, тя предизвика масивен разцвет на планктонни водорасли или фитопланктон, който се простираше на стотици километри навътре в Тихия океан.

Така унищожението донесе нещо добро.

Сателитите на НАСА откриха фитопланктона. Учените, изучаващи снимките, забелязаха, че водите около Големия остров на Хаваите придобиват зеленикав оттенък, докато лавата се изливаше в морето, така че те тръгнаха да изследват. Когато изследователите тестваха водите, те откриха редица естествени торове, включително желязо, силициева киселина, фосфати и високи нива на нитрати, показва проучване, публикувано в Science.

“Нямаше причина да очакваме, че ще се случи подобно цъфтене на водорасли”, казва в прессъобщение геохимикът Сет Джон, доцент по земни науки в USC Dornsife и автор на изследването. “Лавата не съдържа нитрати.”

Джон и неговите колеги смятат, че масовият приток на гореща лава в океана принуждава студената вода да се издига от дълбокия океан, носейки азот и други торове, хранителни вещества.

Зелените водорасли – различни от вредните червени водорасли – играят жизненоважна роля в океанската екосистема. Той представлява основата на хранителната верига на океана и е важен хранителен източник за зоопланктон, риби и ракообразни, които бързо биват изяждани от по-големи обитатели на океана като акули, тюлени, китове и, разбира се, хора.

Това не е първият път, когато вулканите са стимулирали живота в океаните. Изригване през 2008 г. на Алеутските острови в Аляска предизвика бум на близките водорасли, които съживиха болните популации от сьомга.

Учените подозират, че може да има още една полза за цъфтежа: Тези микроскопични морски растения също изяждат въглероден диоксид от атмосферата и доставят повече от половината кислород в света.

Превод – Нина Жишева