Възможно ли е да съживим мъртвите

Възможно ли е да съживим мъртвите

06/02/2019 Off By martha

Идеята живее вече дълго време в научната фантастика. Възможно ли е да вземем умиращ човек, да го замразим и в бъдещето да ги размразим и излекуваме? Това е обещанието на Крионика – процесът, при който човешкото тяло се запазва при много ниски температури, за да могат да бъдат съживени в бъдещето. Никой не е сигурен дали наистина това ще е възможно.

Криониката, която имаме днес започнала през 1962 година. Учителя по физика Робърт Етингер предложил идеята за безсмъртност чрез замразяване на хора в неговата книга. Учените работейки по тази тема смятат, че човекът всъщност не е мъртъв докато информацията в мозъка не се загуби. Идеята е, че ако запазим умът, можем да запазим и човека. Тялото може да бъде „поправено“ в бъдещето щом имаме технологията. Но за да проработи тази процедура има доста проблеми, на които трябва да бъде обърнато внимание. Ако трябва да се излекува болен човек, който е бил замразен, първо трябва да се излекуват ефектите от замразяването. Чак след това ще може да се премине към болестта, от която те са умирали.

Първата стъпка, запазвайки телата по начин, по който не се нанасят сериозни щети, е частта в която имаме най-много прогрес. За да се запази човек, експертите по Крионика свалят температурата до -196˚С. Най-често това се постига с течен азот е процес наречен витрификация. Това може да отнеме сравнително дълго време, но това дава повече време на клетките да умрат преди да бъдат замразени. Някой, компании предлагат опцията за запазване само на мозъка, тъй като е по-бърз процес. Смята се, че някой ден технологията ще достигне до моментът, в който мозъците ще могат да се прикачват към роботи или да се „свалят“ на компютър.

Замразяването сформира ледени кристали, което поврежда кръвоносните съдове. За това експертите заменят водата са кри-консерванти – антифриз. Когато замръзне той не се кристализира. Подобни опасности съществуват и за органите. Макар днешната технология да има начини да запазва органи като бъбреци за определено време, мозъкът е много по-сложно устроен. На всичко отгоре, не сме сигурни каква част от съзнанието на човек се съдържа в мозъка.

Днес има хора, който са изложили телата си в името на науката. Някой спекулират, че тялото на Уолт Дисни е замразено по този начин. Но дали този странен експеримент ще проработи… това е проблем за хората от бъдещето.

Автор: Мартина С. Попова