Възобновяемата енергия – по-евтина от изкопаемите горива

Възобновяемата енергия – по-евтина от изкопаемите горива

07/06/2019 Off By nina

Разходите за възобновяема енергия спаднаха до рекордно ниско ниво през 2018 г., според нов доклад на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA). Възобновяемите източници вече са най-евтиният начин за производство на електроенергия в много части на света, съобщава междуправителствената агенция и те бързо изпреварват достъпността на изкопаемите горива в световен мащаб.

През следващата година, електроенергията, произведена от вятърни и слънчеви фотоволтаични технологии (PV), ще бъде постоянно по-евтина от електроенергията, генерирана от всеки източник на изкопаеми горива, прогнозира докладът. Наред със „скритите” разходи за изкопаеми горива – от опасни минно-добивни работи и от сондажни операции до емисии на парникови газове, които сега нарушават климатичните тенденции по цялата планета – това допълнително стимулира икономическите условия за глобален преход към възобновяема енергия.

“Възобновяемата енергия е гръбнакът на всяко развитие, което има за цел да бъде устойчиво,” казва генералният директор на IRENA Франческо Ла Камер в изявление, публикувано на 29 май. “Трябва да направим всичко възможно, за да ускорим възобновяемите енергийни източници, ако искаме да постигнем целите на климата от Парижкото споразумение. Днешният доклад изпраща ясен сигнал към международната общност: Възобновяемата енергия предоставя на страните евтино климатично решение, което позволява увеличаване на действията“.

Най-голямото намаление на разходите през 2018 г. беше за концентрирана слънчева енергия (CSP), която отбеляза спад от 26% в световните измерени средни разходи за производство на електроенергия, според IRENA. Следват 14% спад на разходите за биоенергия, 13% за слънчева и сухоземна вятърна енергия, 11% за водноелектрическа енергия и 1% за геотермална енергия и морски вятър. Тези намаления се дължат на технологични подобрения, както и на увеличаване на производството, съобщава Ройтерс.

Хидроелектричеството остава най-евтината форма на енергия от възобновяеми източници като цяло на световно претеглена средна цена от малко под $ 0.05 за киловатчас (kWh), но няколко други източника сега са обикновено под $ 0.10 за kWh, според IRENA. Това включва вятър на сушата, с малко повече от $ 0.05 за kWh, и слънчева PV, която е средно по-малко от $ 0.90 за kWh в световен мащаб. Дори CSP, най-скъпият източник на възобновяеми източници, все повече се конкурира с изкопаемите горива на около 0,19 долара за kWh. (За сравнение, разработването на нова електроцентрала, базирана на изкопаеми горива като петрол или газ, има тенденция да варира от $ 0.05 до $ 0.15 за kWh, според Forbes.)

Това са глобални средни стойности, така че разходите в някои страни са все още по-високи. Но те са дори по-ниски в други – слънчевата PV, например, напоследък падна до $ 0.03 за kWh в Чили, Мексико, Перу, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Тази тенденция не показва признаци на забавяне, добавя IRENA. Очаква се разходите за възобновяема енергия да продължат да падат през следващото десетилетие, особено по отношение на слънчевите и вятърните технологии. Повече от 75% от вятърната енергия на сушата и 80% от слънчевите фотоволтаични проекти, които трябва да бъдат пуснати в експлоатация през следващата година, ще генерират електроенергия на по-ниски цени от най-евтините нови варианти за изкопаеми горива. На всичко отгоре, подчертава IRENA, те са на крачка да постигнат този етап дори без финансова помощ.

Превод – Нина Жишева