Вълшебната мента – древна и съвременна

Вълшебната мента – древна и съвременна

30/04/2019 Off By nina

Скъпоценната химия на растенията, използвани в продължение на 2000 години в традиционната китайска медицина, е отключена в проект, който увеличава перспективата за бърз достъп до широк спектър от терапевтични лекарства.

Извършва се от CEPAMS – партньорство между Китайската академия на науките и Центъра „Джон Инес“ – проектът успешно представи висококачествен референтен геном на члена на семейството на ментата Scutellaria baicalensis Georgi.

Растението, известно като китайски Skullcap, е добре известно в традиционната китайска медицина (ТКМ) и се отглежда в световен мащаб заради терапевтичните му свойства.

Препаратите от неговите изсушени корени, “Huang Qin”, показват фармакологични активности, получени от нови съединения, наречени флавоноиди, както и антибактериални, антивирусни, антиоксидантни, противоракови, чернодробни и неврозащитни свойства.

Въпреки търговския интерес и нарастващото търсене на Scutellaria, подобренията чрез отглеждане са ограничени от липсата на геномна информация.

Екипът е взел ДНК от едно растение в Ботаническата градина в Шанхай и е използвал комбинация от стратегии за подреждане, за да подреди 93% от генома, организиран в 9 подгрупи информация или “псевдохромозоми”.

Развитието означава, че сега изследователите са в състояние да идентифицират гените, които произвеждат богатство от ценни съединения и след това да ги превърнат в кандидати за лекарства, използвайки метаболитни инженерни техники в лабораторията.

Проектът за определяне на последователността, описан в списанието Molecular Plant, осигурява референтен портал за генетичното проучване и на други ценни членове на семейството Lamiaceae или мента.

“Когато започнах да правя анализ на геномната последователност, това беше като откровение: то показа на фундаментално ниво как се е развил пътят към ценни съединения.” казва професор Кати Мартин от Центъра „Джон Инес“ и един от авторите на изследването.

“Последователността е толкова добра, че може да подобри разбирането на всички други геномни последователности в семейството на ментата. Това е голямо семейство растения, което е изключително важно в традиционната китайска медицина и подправките.”

Това проучване подчертава сегашното възраждане на ТКМ след присъждането на Нобелова награда за физиология и медицина през 2015 г. на професор Ю Ю Ту за нейното откриване на артемизинин като широк спектър антималарични лекарства от Artemisia annua (пелин).

Оттогава фармакологията започва да изследва лечебните свойства на препарати от растения, изброени в традиционните текстове, като например Shennong Bencaojing (Материя Медика на Божествения фермер), написана между 200 и 250 г. сл. Хр. Такива препарати наскоро бяха докладвани като ефективни срещу различни оплаквания, включително като допълнителни лечения на рак.

Работата по референтния геном и последователностите от членове на едно и също семейство вече е започнала да предоставя ценна информация, която може да бъде приложена за развитието на по-широк спектър от лекарства.

“Това растение образува биоактивните съединения в корена, което означава, че трябва да изчакате три години, за да стане растението достатъчно голямо и разбира се, като вземете корена, ще унищожите растението”, казва професор Мартин.

“Проверихме някои членове на едно и също семейство, които правят подобни съединения в листата, което означава, че можете да получите по-устойчиви лекарства, добити по различен начин”, добави тя.

Превод – Нина Жишева