В Джатинга птиците не умират сами

В Джатинга птиците не умират сами

30/12/2018 Off By nina

Малко село в Индия отнема живота на птици всеки септември.

През последните 100 години хиляди птици са долетели до смъртта си върху малка ивица земя в Джатинга, Индия. В селцето само с 2500 жители този странен бермудски триъгълник на птиците остава до голяма степен необясним, въпреки проучванията на най-престижните орнитолози в Индия.

Злокобното събитие се случва обикновено след сезона на мусоните, през септември и октомври, в тъмни безлунни нощи. Тогава, в една единствена нощ, между 18 и 21:30 часа, 44 вида птици, напълно дезориентирани, ужасени и парализирани, се спускат към светлините на селото и започват да падат на земята.

Думата самоубийство обаче, е погрешна – селяните в Джатинга буквално ги убиват. Вярвайки, че птиците са им пратени от боговете, заради праведността им, хората улавят бедните създания и ги пребиват с бамбукови пръти до смърт. След това ги приготвят и ги изяждат. Селото е известно и с това, че от векове неговите жители не са извършвали друго жестоко или престъпно деяние. Легендите им разказват, че ако дори и един единствен човек извърши престъпление, подаръкът от боговете ще им бъде отнет.

Падналите птици обаче не са мъртви. Ако някоя от тях бъде прибрана и оставена жива, няколко дни не мърда, не се храни, не пие вода, но след това просто размахва крила и отлита.

Въпреки опасността, птиците продължават да долитат към смъртта си на това злокобно място с площ от 1500 на 200 метра. Предложени са редица теории, една от които предполага, че комбинацията от голямата надморска височина, силните ветрове и мъглата води до дезориентиране на птиците и те са привлечени от светлините на селото (ярката светлина също често е подвеждала птиците) като източник за стабилизация на полета. Друга теория предполага, че по времето на птичите прелети в района се наблюдават промени в магнитното поле, което също би могло да обърка пернатите.

Представители на Обществата за диви животни и птици в Индия са ходили ​​в селото, за да информират местните хора за явлението, за да спрат масовите убийства на птиците. Акцията помогнала донякъде – оттогава смъртността на птиците е намаляла с четиридесет процента.

Автор – Нина Жишева