В Европа са се разхождали и гигантски птици

В Европа са се разхождали и гигантски птици

30/06/2019 Off By nina

Тежащи над 1000 фунта и над 10 фута високи, това са едни от най-големите птици, живели някога в историята на Земята. И преди почти 2 милиона години, ранните европейци са живели заедно с някои от тези огромни птици, според ново проучване, публикувано в сряда.

Кости на огромната, изчезнала птица наскоро са открити в пещера в Крим.

“Смятаме, че е тежала около 1000 паунда”, заяви водещият автор на изследването Никита Зеленков от Руската академия на науките. “Това огромно тегло е почти три пъти повече от теглото на най-голямата жива птица, обикновения щраус, и почти колкото на възрастна полярна мечка.”

Птицата се извисявала над ранните хора. Учените предполагат, че птиците са били безкрили – не са могли да летят, но, за сметка на това, можели да бягат доста бързо.

Скоростта може да е била от ключово значение за оцеляването на птицата. Успоредно с костите учените откриха и вкаменелости на огромни хищници като гигантски гепард, гигантски хиени и саблезъби котки.

Според проучването, птицата може да е била и източник на месо, кости, пера и яйца за ранни хора.

Преди откритието на любопитната находка от Крим се смяташе, че такива гигантски птици е имало само на островите Мадагаскар и Нова Зеландия, както и в Австралия. Това е първата гигантска птица, открита някога в Северното полукълбо.

На коя птица би могла да прилича най-много? “Все още нямаме достатъчно данни, за да кажем дали е било най-тясно свързана с щраусите или с други птици”, каза Зеленков.

Костите са открити при изграждането на нова магистрала в Крим. “Миналата година там открихме останките на мамути и сега става твърде вероятно да има много повече изкопаеми, от които нашите учени ще могат да научат още за далечното минало на Европа”, каза той.

Превод – Нина Жишева