В помощ на бездомните животни

В помощ на бездомните животни

23/11/2018 Off By djani

Всеки човек има свой аршин за милосърдие. Всеки  сам решава на кого и за какво иска да помага.

Невинаги помощта е нужно да е материална. Понякога топлата прегръдка и грижа са по-ценни. В случая с уличните животни, случаят е сложен и оплетен. Животните нямат вина. Ние хората сме тези, които трябва да осъзнаем и решим този проблем. Ето някои прости неща, които може да направим за тях.

Изненадващо правило: Не ги хранете.

Изглежда, че купата с храна е най-лесният начин да помогнете на бездомното животно. Всеки  познава някоя баба, която е уредила “столова” за всички котки и кучета в двора си. Но еднократното хранене е само илюзия за помощ. Първо, това влошава ситуацията: на улиците има много бездомни животни. Една котка в двора може да роди до 15 котенца годишно. Кучетата се разхождат на  опасни глутници. На второ място, погрешната и развалена храна може да доведе до смъртта на животното. Има много по-ефективни начини да помогнете реално на животно, което е на улицата. Например:

Участвайте в доброволческа дейност.

Ако наистина искате да направите нещо полезно за бездомните животни, намерете приют, който е близо до вас. Можете да носите храна там, да отидете на приятна разходка с куче от там, да вземете животното за лечение или стерилизация – по принцип винаги ще има задачи. Между другото, ако имате стари дрехи, одеяла, може да се използват в приюта, за да се запазят загражденията топло.

Разбира се, първата стъпка е да се провери дали собствениците си търсят загубеното куче или котка.  Областните групи в социалните мрежи, групите за породата, също ще помогнат при търсенето на собствениците. Ако собственикът не е намерен, можете да вземете животното за себе си, да го излекувате и да го направите част от семейството – това е може би най-доброто нещо, което можем да направим за куче или котка, оставени без стопани.

Разбира се, не всеки има тази възможност, поради ред причини (малък апартамент, алергии, много други препятствия), но можете да опитате да намерите подслон за животните: да публикувате снимка в социални мрежи, да разказвате  на приятели или просто да влезете в приюта. Улавянето, стерилизирането, ваксинирането, освобождаването е най-хуманният начин да се предотврати излизането на бездомни животни по улиците и да се спре разпространението на бяс и други болести. Много благотворителни организации се ангажират да събират кучета и котки по улиците, да ги лекуват,  стерилизират и след това да ги пускат .

Забравете слуха, че трябва да мълчите за добрите дела. Проучванията показват, че хората са по-склонни да се включат в благотворителност, когато видят пример от близки. Чувствайте се свободни да разказвате в социалните мрежи за котката, която сте взели у дома от улицата, за доброволческия ви опит или, че сте прехвърлили пари в приют.Това е страхотно!

Дори малки месечни дарения  ще помогнат на фондациите  да планират работата си по-добре и да спасят много повече животни.

В чужбина има позитивен пример за добро сътрудничество. По улиците има поставени автомати, които превръщат отпадъчните пластмасови бутилки в храна за уличните животни.

Дори доколко помня, в Бургас също имало…

Каквото и да правите, го правете от сърце.

Доброто се връща.

Източник снимка: Google

автор: Тезджан Ферад- Джани